Популярни снимки за

Всички снимки

Как да изправим перспективата на снимките си

... с Photoshop 7.0

Човешкото око вижда тримерния свят в перспектива. Обективът на фотоапарата също "вижда" в перспектива. Неговото перспективно изкривяване зависи от фокусното му разстояние съответно зрителния му ъгъл и от другите му характеристики. Не всички обективи имат същия зрителен ъгъл, като човешкото око и затова се получават разлики между перспективата, която сме свикнали да виждаме и перспективата запечатана на лентата (матрицата). Широкоъгълните обективи дават по-голямо перспективно изкривяване, а дългофокусните по-малко. Другата причина зрителят да не възприема снимки с изкривена перспектива е, че при наблюдение на живо мозъкът обработва информацията от двете очи и така си създаваме представа за видяното. Виждаме, че водната повърхност винаги е хоризонтална, колоните на сградите винаги са вертикални (почти винаги ;) и преценяваме кое е близко и далече. Ако наклоним главата си ще продължаваме да осъзнаваме, че морето е хоризонтално, но ако наклоним фотоапарата зрителят ще забележи, че на снимката морето е наклонено. Често срещан случай е, когато сме на улицата и наблюдаваме/снимаме сграда. Виждаме, че колоните са вертикални, но на снимката сградата е дебела в основата си и тънка в горната си част, а вертикалните ръбове не са успоредни на рамката. Дали има нужда да изправяме перспективата е преценка според авторския замисъл. Ако искаме да подчертаем някакво извисяване например е по-добре да оставим перспективата, но ако няма причина аз предпочитам да я изправя, както на тази снимка.

Measure Tool

Measure Tool на вертикален среден ръб

Image - Rotate Canvas - Arbitrary

Десен бутон върху снимката
Select all
Десен бутон върху снимката
Free Transform
Distort
Нагласяваш както ти изглежда добре

Crop

Редактирано от администратор , 26.10.2007 14:17:08

.

Редактирано от автора , 16.07.2007 18:18:34

.

Редактирано от автора , 16.07.2007 18:18:53

.

Редактирано от автора , 16.07.2007 18:19:04

.

Редактирано от автора , 16.07.2007 18:19:20

.

Редактирано от автора , 16.07.2007 18:19:32

.

Редактирано от автора , 16.07.2007 18:19:44

.

Редактирано от автора , 16.07.2007 18:19:55

Благодаря!
Запомням сии я тази тема. Благодаря
Добре добре
полезно
Аз не успях. Има и по-елементарен начин:
Filter - Distort - Lens Correction - Remove Distortion
Edge - Transparency -Scale
Успех!
Не съм аз тая дето се заяждам, но щом си решил да занимаваш тук цялата аудитория, вместо да намериш друг начин да ми го съобщшш - добре. Обикновено ти си този, който забелязва само недостатъците в една снимка, а когато е хубава, просто мълчиш и нищо не казваш. Всеки има нужда от мъничко поощрение, когато е заслужил, а не само да бъде критикуван, когато се е издънил. А и първо погледни своите работи и тогава критикувай. И тук ще повторя - уважавам критиката, но дадена от човек, който е перфекционист в своята работа, в случая фотографията, а не само на теорията да се позовава. Да може да даде съвет за поправяне на тези недостатъци, ако това е все още възможно, което ти и направи, за което вече ти благодарих! Това, че не успях, вече си е мой проблем. Просто искаше мнение - споделих. Нека друг се похвали, че е успял. А това, което предложих, просто го прочетох от една книга и споделих с останалите. При по-малка дефекти, дава резултат. А ти какво направи сетне - започна да пускаш снимки, озаглавени "Как да изправим перспективата по лесния начин?" А днес продължаваш с насмешка темата и тук. Ееее, кой се заяжда тогава???
Момче, сам се опровергаваш - първо пишеш, че нося на критика, после предлагаш обратното - само хвалебствия. Мисля, че достатъчно ясно обясних 2 пъти кой има право да критикува, не смятам да потретвам. Просто спирам разговора си с теб. По-умният винаги отстъпва.
Браво, dexter! Не ми се ще да съм нагъл, но защо не го напишеш в статия?
За dexter: За това инфо, което си пуснал мога само да ти кажа браво, ще помогне на някой и е интересно - добре си направил!
Обаче за lina не си прав, тя просто си каза мнението и че не е успяла (но проблема си е за нея - тя го каза) и мисля че ти си този който се заяжда с нея и не носи на критика.
Са спокойно може и с мен да се заядеш :)))))))), аз нося и тухли четворки даже
Аз се пробвах и горе-долу се получи. Най-важното е, че понаучих нещо ново. Полезно беше.
Относно само завъртанията /прав хоризонт/ - още в CS2 като се натисне ъгълчето-иконка и после се пусне една отсечка където виждате, че е криво /стена, хоризонта на море и т.н./ се изправя и кадрира автоматично
polezno i dobre napisano Blagodaria za truda koito si polojil .
Моля попълнете полето.
Моля попълнете полето.
Регистрация Забравена парола