Популярни снимки за

Всички снимки
Тък като под една снимка в галерията се заформи един весел разговор за HDR снимките, предлагам купона да се премести тук.
Отварям тема за обмяна на опит в областта на HDR (High Dynamic Range) фотографията.
За начало, препоръчвам да се прочете публикацията на Александър Хаджигеоргиев - indy

http://www.4coolpics.com/article.php?id=43

Редактирано от администратор , 26.10.2007 14:11:42

Ако ме светнеш къде е това tone maping във Photomatix ще съм ти много благодарна. Не помня вече кой ме амбицира да я сваля и инсталирам тази програма, ама до сега така и не можах да открия тази функция:( Нали съм си бяла птица...

Редактирано от автора , 12.02.2007 22:43:07

- отваряме с Photomatix картинките, които ще смесваме
- отиваме в менюто HDR и му даваме Generate
- отваря се диалогов прозорец в които виждаме списък на отворените изображения. Задаваме Use Opened Images.
- в следващия диалог избираме режима за изчисляване на кривите, Assume standart tone curve е добре за начало. Ако имаме съмнения, че картинките са разместени при снимането, активираме Align source images before generating HDR. Пускаме го да смята и ако компютърът ни е слаб отиваме да дръпнем една цигара.
- получаваме странно изображение, което трябва да натаманим. За целта отиваме пак в менюто HDR, избираме Tone Mapping и се започва една вакханалия . . .
Отивам да си търся клиновете из компа. И да пробвам;)
Така, а сега един може би тъп въпрос... С ФШ може да променим експозицията на една снимка - еди левъл да е недоекпонирана, другия преекспонирана - после да ги сливаме...
Всъщност тя ако си е добре снимката - защо ли ни е да си играем?
Явно не съм много в час, но след като изчетох написаното по темата и определено ми се видя твърде сложно и ... някак непривлекателно.
Аз например си щракам в raw-чета. После като динамиката не ми хареса правя едно копие на което ми допада изгледа на тъмните участъци, едно - за светлите и едно за останалата част. Отварям всяко едно от тях в различен слой на шопата и от всеки слой просто изтривам ненужното - другото остава. Ако се ползват маски даже може нещата да станат и по-прецизни, ама мен ме мързи. Само е важно да няма преекспонирани зоно и всичко е о'к.
loveforever - снимката на borovia e ПРАВЕНА СРЕЩУ СЛЪНЦЕТО
бях там и дори не повдигнах апарата - ИЗПЛЕЖДАШЕ БЕЗНАДЕЖНО
данните говорят по-добре от мен:
"Фасадата е експонирана на 1/8 f11, а облака пред слънцето на 1/4000 f11."
Как би проработила твоята технология при тези условия

Дано Ели да е щтракнала от тази позиция за да имаме представа за какво става въпрос.
Боровинката може да покаже "нормален" кадър за демонстрация.
Аз днес мисля да пробвам - резултата ме впечатлява

Редактирано от администратор , 11.02.2007 09:29:47

Би било много интересно ако и Марто се включи в дискусията.
Ето тези са правени с HDR технологията

Снивките са на MARTIN_DM естествено. Марто много ми харесват:)

Редактирано от автора , 30.03.2007 23:26:30

Пламски, тази картинка е малко нескопосано смесена в търсене на някаква по-инаква визия.
Тука качих една друга HDR картинка, която изглежда по-нормално.
http://www.4coolpics.com/photo/borovinka/116159.html

.... а това е "нормалната" картинка:
http://img216.imageshack.us/img216/3261/shop02ls0.jpg

Редактирано от автора , 11.02.2007 10:37:20

О, това е нещо много различно!
Не бях обърнала особено внимание на тази снимка и наистина много ме впечатли огромната разлика между 1/8 и 1/4000.
Не съм и допускала, че може да иде реч за толкова голям диапазон. Това обяснява много неща.
Понякога снимките правени с HDR изглеждат доста сюреалистично. ;) Виж тази на Боровинката от фоайето на СУ изглежда съвсем нормално.

Редактирано от автора , 11.02.2007 13:00:11

vadin, биха могли без съмнение! Не е ли въпрос на лична преценка и усещане, вкус да го наречем, до къде можем да се прострем, изменяйки или променяйки това което виждаме с технологията HDR?
Вокси, ами то всичко е въпрос на лична преценка, разбира се. За всеки прагът на поносимост ще е различен. Ама все ми се струва, че фотографията е различно изкуство от живописта и колкото и да има еднакви неща между двете, като композиция, тоналност, цвят и т.н., фотографията трябва да си остане фотография. Лично на мен ми идва в повече, когато една снимка е толкова омазана, че вече няма нищо общо с фотографията.
vadin, напълно споделям! Просто исках да го чуя от теб.
Значи тази на шипка е правена с клин от три кадъра -2 0 +2 бленди, програмката Photomatix дава вазможност за много настройки и въпрос на вкус е как ще направиш снимката си ...ето за какво става въпрос!
http://photo-zona.net/index.php?APP_ACTION=DISPLAY_IMAGE_BIG&IMAGE_ID=74106

Редактирано от автора , 11.02.2007 13:37:30

RAW
http://photo-zona.net/index.php?APP_ACTION=DISPLAY_IMAGE_BIG&IMAGE_ID=74108

Редактирано от автора , 11.02.2007 13:45:41

а това нещо с един кадър невъзможно да го направиш срещу слънцето ако ще да си със Canon 1ds MII
Страхотна тема! Много се радвам, че е повдигната; Поздравления за Боровинката, благодарност към него и всички останали, които изказват мнения и препоръки тук.
Марто, значи ли това, че ако снимаш в РОУ не се налага да привиш клин? Просто после с РОУ конвертара си правиш три кадъра с различна екпонация? Или греша?
Това нещо http://www.4coolpics.com/show.php?ord=Donsky&id=116209 се състои от три кадъра. Първо опитах да ги мерджна с вградената функция на PS CS2 и се получи едно голямо нищо. Изпробвах и двата режима на Photomatix (thx Марто) - слаба работа. На местата с голям контраст програмата си позволява волности при комбинирането на кадрите. Във всеки случай режима HDR Tone Maping се справи по-добре. Накрая си плюх на ръцете и на мишката, вкарах снимките в три слоя на PS и къде с мека, къде с твърда гума докарах това. Тук нещата се облекчават от ясното разделени на кадъра на зони.
Сигурно, в други случаи автоматизацията върши по-добра работа
algaivel:ne nalaga se ili pone az taka go pravq vednuj probvah s edin raw file i ne stana dobre
Интересна тема,някои неща съм ги опитвал по логика без да знам че си има термин HDR но сега съм на вълна 3Д снимки...може скоро да пусна тема но чакам да се снабдите с 3Д очила усещането е невероятно!
Поздравления за интересната тема! Специално се логнах, за да ви го кажа! Всичко, което научих за фотографията започна от този сайт и се разви /доколкото, толкова / в него.
Искрено се зарадвах, че отново видях да се дискутират интересни, нови неща от компетентни хора!!! Темата е изключително интересна, поне за мен!
si111, почакай да видиш шидьоврите ни от тази вечер.
Хайде момчета, давайте да видим каква сме я свършили
Айде, първото нощно HDRI от тази вечер е готово - http://www.4coolpics.com/photo/borovinka/116336.html

Редактирано от администратор , 11.02.2007 23:32:21

Айде и от мен едно. Ама нещо не съм много доволна от резултата:( Отивам да пробвам с другите

Редактирано от автора , 12.02.2007 22:35:32

Моля попълнете полето.
Моля попълнете полето.
Регистрация Забравена парола