Популярни снимки за

Всички снимки

Има ли фенове на чалгата в този сайт?

И специален поздрав за VyacheslavPopov ! ! !
http://www.vbox7.com/play:dcb37588
: GQG .. OK .. obiknoveno v snimkite si tqrsim Balansa na Byaloto , balans na Ekspozitziya,..v tova koeto izrazyava6 lipsva vsyakakqv balans.. Tvoyta rabota e .. edno vreme ima6e agitki deto skandiraha: 'koy ne ska4a e pedal'.. ami.. nito ska4ame , nito sme pedali .. tova e pozityayata , koito s moite kolegi- muzikanti se opitahme da Ti zagatnem ..
bass
само srbsko :-) :-)
bass Явно твоята естетика е доста компромисна! И потеже работата ти е свързана с по естетична музика ти натежава!!! Затова от време навреме отпускаш с малко балканска посолена чалгичка!!! Аз обаче, компромиси не правя!
GQG, ако действително не правеше компромиси, в Узана щеше да излезеш от дискотеката още щом засвириха чалга. Митко отиде два пъти да направи забележка на диджея, преди ти да покажеш прословутата си тениска.
DareDevil аз ходих при диджея също и Митко и чалгата спря за цялата вечер нещо не си разбрала или си се загледала в нещо младо
GQG, зарежи тениските - и аз мога да си сложа тениска, че обичам да ям деца на закуска, но това няма да ме направи нито по-лош, нито по-добър...
Два въпроса имам към теб (но не знам даже дали си струва да питам):
1. Дай дефиниция на "чалга"...Какво спред теб е "чалга". Кажи на нас , простаците, та да станем по-малко простаци. Помогни ни!
2. Ти лично каква музика слушаш - изброй (моля) 5 групи, изпълнители, композитори дето са ти любими...много ми е интересно!
А колкото до "естетиката" на bass, искам само да ти кажа, че ще ти трябва мноого време (ако въобще някога ти стигне), за да достигнеш неговата търпимост към другите и добронамереност и чувство за такт. Айде, със здраве...
askeer дай ти дефиниция как мислиш
tova 4e nqkoi slu6a 4alga ili neslu6a nemoje da go opredeli ednozna4no.Az naprimer haresvam razli4ni ne6ta -ot t.n. 4alga /koeto e mnogo 6iroko ponqtie/ do klasi4eska muzika.zavisi ot nastroenieto, mqstoto, horata..
Хайде скачайте цялата чалгаджийска пасмина срещу мен! Тъкмо да ви зная кои сте, че да не сядам с вас на една маса! Той Динко затова избяга от тук но аз първо ще ви погледам "сеира" и тогава!!!
Темата я пуснах не с цел караници , ами просто исках да попитам , дали някой може да врътне един гюбек на тази песен

http://www.youtube.com/watch?v=LeU0h2jmMR4

Аз моя задник не мога да го въртя така. Мъчих се , ама...
Явно не съм ПРО.

Владо имаш още да учиш гюбека си е цяло изкуство не йе баш чалга а в контекста чалга има не само в музиката.
в моята сфера на работа и интереси и викат МУТРОБАРОК
Има със сигурност един антифен - аз.
Подкрепям напълно GQG и твърдя, че чалгата и чалгарите във всичките им проявления трябва да се отстраняват с минимални финансови тежести. "Евтино" казано на разбран език. Колеги музиканти, bass и Askeer, дайте примери за "чалга и "чалга", моля!
: GQG.. ha-haa .. ne bqrzay s izvodite.. neka da se vidim i 4uem prikazkata , pa togaz tegli kalema.. bat'Dinko znae koy sqm i znae moeto mnenie po reditza vqprosi vklyu4itelno i muzikalnite , no tova ne e pre4ka da si imame dosluka i da si se uvajavame.. tova koeto Ti izrazyava6 , sq6to ne mi dava osnovanie da Te slagam v '4eren spisqk' i da ni popre4i da sednem na edna ob6ta masa .. naprotiv .. ako imame vremeto i vqzmojnostta da se vidim na 'moy teren' , 6te nakaram tate s akordeona da Ti izpee ne6to .. koeto 6te bqde pesenta na Tvoya tatko , ili na Tvoya dyado .. pa togava moje6 da re6i6 , 4e ne iska6 ' da si igrae6' s mene , poradi fakta ,4e Te zanimavam s 'prosta6ka' muzika.. .. S Pozdrav i uvajenie : Tashko.

Accept: spored men, vsi4ko sqzdadeno i otzelyalo prez vekovete , predadeno 'ot usta v uho' i ojenilo i'izpratilo' Pokoleniya nared , izpqlneno ot Traditzionni za bqlgarskite obi4ai Instrumenti .. pri4islyavam kqm Bezsmqrtniya Tip pop-folk..tova e muzikata na na6ite ba6ti i dedi ..
Ostanaloto, v na6i dni ,bezdarno i komersialno .. netzenzurno i etni4eski neorientirano.. e .. umryalo seme..koeto 6te 'izte4e' v analite na Istoriyata i bez Tvoyata geroyska namesa.. no... NO.. to4no tuk e interesniya moment , v koyto li4no az dqlboko vyarvam

ako iska6 ubavi domati , za so4na salatka .. tryabva mnogo polivane i kqpane v Estestvena Tor .. moje da ne haresvame kak miri6e i da se protivim .. ama i TYA si ima Smisqla.. taka e i s Muzikata .. taka e i s Jivota ,
Dragi mi Kolega po prizvanie i strast.. ako ima ne6to , pak pitay .. pa ako nyama .. kato se vidim ..
S pozdrav: Tashko.
bass Съжалявам но това писание с латински букви не мога да го прочета пък и не си заслужава така че аз приключвам с тая тема!!! Радвам се че в сайта има хора и на моя страна!!! Приятели благодаря за подкрепата!!!
КАКВОТО И ДА СТАВА ТРЯБВА ДА СЕ БОРИМ ПРОТИВ ЧАЛГАТА иначе сме загубени!!! Простотията ще ни погуби!!!
Ей, приятели! Нагазвате в по-дълбочки води, в които и музиканти по професия и призвание се чувстват леко некомфортно.
Според мен има неизяснени понятия. Едното е – чалга или чалгия. Първото според мен произхожда от второто, а то, второто означава според мен онова непреодолимо влечение към заиграване с народностни музикални средства. Ташко, от къде иде думата, приятелю, знаеш ли!??
Второто за изясняване е различаването на народната ни музика (но онази автентичната, запазена от модерни или чужди влияния музика) от понятието "фолк" и – не дай си Боже – "поп-фолк". Ето някои "замърсители" според моето скромно виждане:
- небългарски влияния, в зараждането на тази вълна бяха сръбски, но сега все повече ще ги нарека близко-източни интонации, ритми и инструменти /маниери на свирене/ и също съвременни поп прийоми и заемки.
- текстове еднакво далеч както от литеретурния ни език, така и от народното песенно творчество, по правило пошли, преднамерено дръзки и низки като изказ и всъщност нищо не казващи омърсяващи празнословия. Спомняте ли си "дънките ш'ти цепна"!???
В резултат имаме един показно пошъл продукт, който за съжаление се разпространява и налага колкото бързо, толкова и лесно. Защото по същността си призовава към безсмислие, бездействие, немислене, нействане... а това уви се харчи. Не стига това, но понятието чалга, с което поне аз обозначавам тукописаното, се прехвърля от музиката и в други сфери на човешкото забавление, като характеристиките му се запазват – пошло и провокиращо НЕмислене и НЕосъзнаване на човека като човек с морални и естетически ценности. Това можете да съзрете вече почти навсякъде покрай нас, включително и тук, на този сайт.

Само че да сложиш границата между понятията (означава да я осъзнаеш и съзреш!) и да посочиш конкретните прояви е изключително трудно, а и отговорно. Затова нека запазим един добър тон и да избягаме от крайности в мнения и плакати, и най-вече да избягваме да натрапваме себе си каквито и да сме, както другите не ни се натрапват! Уверявам ви - не боли! Казва ви го човек, който и е слушал и е свирил музика всякаква, включително тук коментираната, и за когото границата минава вече твърде близо, твърде много неща мога да нерека чалга, но си съществувам с тях, защото няма как иначе. Масовият вкус диктува, но осъзналият се индивид е длъжен да прави нещата според собствения си вкус.
VoxGabrieli [beer]
History:The word chalga comes from the Turkish word çalgı (pronounced "chal-guh"), which means "playing" or "music". Indeed, the movement is derived from the art of the chalgadzhia (derived from the Turkish çalgıcı meaning "musician"), a type of musician, often a Roma, who could play virtually any type of music, but added his own distinctive beat or rhythm to the song. Often a chalgadzhia would not be able to read music, but instead played from memory on his caval, (an end-blown flute). Playing in groups at festivals or weddings, these performers initiated the popularization of chalga

spored Wiki
bass, и се сещам в тоя ред на мисли за Горан Брегович - за Бело Дугме и за оркестъра за сватби и погребения...
Bass, ипреварил си ме с мнението си, но това не пречи напълно да се присъединя към него.
GQG - да кажеш, че даже не си струва и да четеш мнението на някой, който се опитва да спори с теб и съвсем културно да ти обясни гледната си точка - не намирам друга дума за това, освен...простотия. Съжалявам, ама не се сещам...Явно няма да си получа отговора на това какво ти смяташ за чалга и каква музика ти лично предпочиташ да слушаш - наистина ми беше любопитно, защото всеки разбира нещо различно...ама нейсе, запуши я, както казваше един наш небезизвестен сънародник...
jino, ето и отговора на твоя въпрос - нямам определение за чалга, по няколко причини. Най-важната е, че мразя да слагам определения на нещата и да поставям хората в рамки, с етикетчета. Ако това, че обожавам да ходя на събора в Копривщица, че ми доставя удоволствие да слушам (и на запис и на живо) Ибряма, Петър Ралчев, Георги Янев, Теодосий Спасов, Ибро Лолов, оркестър "Карандила", момчетата от Ку-Ку Бенд и толкова още други музиканти и певци (е затова не исках да изброявам, защото ще пропусна много), много от които не са имали щастието или парите да се популяризират чрез телевизия и радио - та, ако това ме причислява в категорията на простаците - с най-голямо удоволствие ще си седя там!
VoxGabrieli, само едно мога да добавя към страхотното ти мнение, и то е любимия ми цитат от Волтер:
"Аз можеда не съм съгласен с онова, което казвате, но съм готов да защитавам до смърт правото ви да го кажете".
Accept - "чалгата и чалгарите във всичките им проявления трябва да се отстраняват с минимални финансови тежести"?!?
Много жалко, ако мислиш така...пък се и пишеш музикант...жалко. Я ми кажи, от престола на "високото изкуство", на който може би си седнал как би "отстранил чалгата и чалгарите"..и ти ли си от тия дето викат ("ех, ако имах власт само за един ден...")??
И накрая към всички - и от двете страни - да слагаш етикети на хората въз основа само на един признак, е глупаво и не води до нищо добро....според мен. И според историята...
Айде, от мен стига толкова...и дано продължим да се дъвчем като селски помияри пред кланица - интересно е!
ha.. pak izpusnah uroka po muzika....
Аз съм един изявен фен на чалгата.Даже работя по снимка сега по текст от чалга песен...."мед на буркани носят ми мадами, мацки по прашки чакат на опашки".....
Моля попълнете полето.
Моля попълнете полето.
Регистрация Забравена парола