Популярни снимки за

Всички снимки

Недопустимо комерсиализиране на спасителната дейност в BG!

Когато бях студент първа година в Универститета в Торонто, бях най-много впечатлен от лекцията PHILOSOPHY 101 на професор Браун на тема "Кое е по-неморално Активното или Пасивното убийство?"

Тогава той ни представи два различни сценария на един фатален резулт, на който ние трябваше да гласуваме за това което смятаме, че е по-неприемливо в обществото.

Сценарий #1: Едно дете си плува в едно езеро съвсем близо до брега, до него доплува човек и го удавя.

Сценарий #2: Едно дете си плува в едно езеро съвсем близо до брега, около него плува човек. Детето изведнъж започва да се дави, крещи за помощ и се опитва да се спаси с всички сили. Човека продължава да си плува най-спокойно, докато детето се удави.

Въпрос: Коя ситуация според вас е по-нечовечна или неморална...?
Дублирането на служби е недопостимо и никога не води до добро (примери бол в най-новата ни история).
Броят и вида на службите, както и техният щат пък се определят от изпълнителната власт, която се избира от народа - така и в България, и Франция и Канада.
Някой ако се чувства самарянин и иска да спасява (а не да продава, или иззима функции) предполагам никой няма да му попречи -напротив. Достатъчно ще е да докаже лоялността си към каузата в практиката, и после може да говори или иска повече.
Познавам планински спасител, мой съсед ...който е такъв още от соц. времето та до сега. У тях живеят и верните му другари - спасителните кучета. Много добър човек ...който често показват зиме по ТВ, когато извадят някой прекалено амбициозен или неразумен младеж от преспите горе.
Зиме рядко си е у дома.
Закона ни как е сега нямам точна информация и не съм се интересувал ...но сигурното е, че никой не ти проверява банковата сметка или застраховката, преди да тръгне да те спасява във високата планина.
Незнам дали човекът-паяк със свръхмощният си компютър може да помогне - твърде прозаична и рутинна е тази дейност, да измъкваш хора пред замръзване обикновено от планински плата.
Виждам неограничен самарянски ресурс обаче в доброволното изграждане на маркировки и оборудвани планински заслони (от камък), което би било добра превенция срещу нещастия.
Използвам мини компютъра си, за да съм в посотоянна връзка с екипа си за бързо отреагирване. Това ми помага за по-ефикасното менажиране на работата на екипа ми.

Идеята си за доброволното изграждане на маркировки и оборудвани планински заслони, като добра превенция срещу нещастия и по-ефективно откриване на жертви бе представена още преди нещастния случай с Димитър Златарев, който не бе открит от въпросните спасители...
Не бива да те учудва ситуацията в България:
"В момента в който някой посмее да изрази публично меннието си за нередностите и учудването си от неадекватно спасяване или руковоителска дейност на някоя от тези служби, срежу него веднага ще се надигнат хилядите служители и „помощниците’ им, които се ползват облагите им."
За това не са виновни хората, а причините са някъде по-дълбоко във времето....още преди да са газени някои ширини на Канада от хора. Всеки си пази хляба.Така е във всяка сфера у нас. Ако се опитваш да промениш това в някаква малка сфера-парче, то е невъзможен връх!
Причините за това явление се коренят по-далеч от социализма назад ... и то е описано в трудовете на най-видните ни икономисти от миналият век.
Българинът затваря всичко в една сигурна приятелско-шуробаджанашка наследствена среда.(колективистичен капитализъм - затворен тип, ако е управляващ ...дори напук на своите правила и закони, които гласува и приема ... някъде по света му казват и мафия) Не вярва на правила и закони, защото се правят несправедливо, и са ден до пладне. Не вярва в далечното си бъдеще ако си позволи да бъде вярващ, открит и справедлив! Корените за това са от турско още (с идиотските правила и данъци - тип плащане заради хабене на зъбите на натрапника - гост турчин, който ти е седнал на трапезата, а ти си прав) и са подети от първите ни управници-грабители в свободна България вече. Свел е глава.
Сега дори и когато се изсипват много пари в нещо ... с надежда за промяна (което другаде дава резултат), у нас уви всичко потъва в частни такива кръгове. Капитала не се развива, инвестира, умножава дори...а се заземява и огражда по стара бабина рецепта (само общественият ...или орташкият - по договор, инвестира) Бурканбанк не е случаен термин.
Ако погледнеш група хора на снимка .... от соц.времето, ще видиш , че същите тези хора ни управляват на ротационен принцип, ако и че всичко изглежда като революция едва ли не.
Да, имаме много специфични особености ...трябват дебели глави, и умни ...и май доста време

Редактирано от автора , 17.11.2009 23:23:23

SOS, не те знам кога за последен път си бил в планината и на колко метра н. в., обаче цялата тая работа с маркировката и оборудваните заслони сдава екипа след 15 минути сериозна мъгла, ако въпросният грийнхорн се паникьоса и тръгне без да знае накъде. по-добре проведи курсове и кажи на разни вироглави кретенчета, че в планината са абсолютно сами, дори и да са група от 20 човека. И че с маратонки и анцуг се ходи въ физкултурния салон.
Да, случките напоследък стават с млади и луди глави, увлечени по мода да се правят на мъжкари. Така ми се струва от информацията дето тече. Срещу това няма материален лек, а се учи и възпитава другаде. И аз като малък веднъж пострадах от това, но имах късмет и след много тъпчене и влачене в кръг в мъгла ските ме изведоха на ясно. Все пак нямах разумен избор - лифта ме остави горе ...и спря, в буря :), а аз ... минах между две колчета в маркировката по нататък, защото трудно беше да се проследят (спуснах се от горна лифтена станция напряко към маркировка , която знам ...но съм минал между две колчета въпреки старанието ми - значи са били на достатъчно рядко в тая мъгла, и зацепих надолу до ...плато )... а после път назад ...нагоре, някакси е немислим, а надолу - неясен ...то и надолу не можех да открия къде е :)
Заслоните и маркировката помагат на породата турист, който не търси слава ! Има сми от тях....а вече има и GPS, може би при малко старание от службите и картиране ще е възможна навигация от кол до кол по него !!!

Редактирано от автора , 18.11.2009 19:38:42

Карти има отдавна. И акълът от тогава намаля разко. Ама GPSът работи с ток и знания. Без едно от двете - "тотал щета" в личен план.
Точно затова казах навигация тип "от кол до кол" с него, а не от хижа до хижа ... напряко през някое дере
Иначе глупостта сега е световен проблем, но ми се ще да вярвам, че най-малко вирее тя във високата планина, поне такива са ми наблюденията при туризъм там ... и в града
Моля попълнете полето.
Моля попълнете полето.
Регистрация Забравена парола