Популярни снимки за

Всички снимки
Павлина,така е
Интересното е, че има хора (завършили висше образование), които не все още не знаят кога се пише пълен и непълен член!
Пример: "КадърА е супер!" или "КадърА ми харесва!"...
Също така не им е ясно, че частицата "не" се пише отделно пред глагол.
Според мен това е още по-трагично! Разгледайте някои коментари и ще разберете какво имам предвид
Споко :)... То, ако на вас това ви е веселбата.... - SPEECHLESS
Основните случаи на употреба на отрицателната частица НЕ са:

1. Ако с НЕ се образува нова дума, в която основната част не съществува като самостоятелна лексикална единица, тогава НЕ се пише слято.
Пример: небивалица, небрежен, неведение, неведом, невежа, невеста, невзрачен, невинен, невръстен, невъзмутим, негативен, неглижирам, негодяй, недей, незабавно, неизбежен, нелепо, немарлив, немотия, ненавиждам, непоколебим, неутрален, нехаен, нехранимайко
2. Ако отрицателната частица НЕ се отнася за дума със сказуемна функция, тя се пише отделно от думата. Към този случай се отнасят глаголите и деепричастията.
Пример: Не знам колко е часът.
Не мога да реша тази задача.
Имаше задръстване и не успях да пристигна навреме.
Не гледайки в краката си, детето се спъна и изтърва чантата.
Учениците не разбрали урока и не написали домашните си работи.
3. Когато отрицателната частица НЕ се отнася до дума, която е съществително, прилагателно, наречие или определение, са възможни и двата случая – НЕ да се пише както слято, така и разделено. Зависи от смисъла, който искаме да вложим.

А) Ако искаме да изразим противоположното значение на думата, тогава НЕ се пише слято.

Б) Ако с НЕ искаме да посочим отрицание на смисъла на думата, но без да се позоваваме точно на нейното противоположно значение, тогава НЕ се пише отделно от думата.

Специално внимание трябва да се обърне на една група глаголи, които се образуват с представката НЕДО-, като недовиждам, недочувам, недоглеждам, недоспивам (си), недояждам (си), недоумявам. При тях представката НЕДО- е неделима, сричката НЕ е част от представката, а не е отрицателната частица НЕ. Образуваните по този начин думи имат самостоятелно значение.

Редактирано от автора , 30.06.2009 10:43:12

pavlina_vd, добра работа! :) Според мен трябва да се отвори нова тема....

Редактирано от автора , 30.06.2009 11:01:21

pavlina_vd,
Ставаш скучна като съхнеща по стената боя...

Ми ти защо четеш... Би трябвало да ги знаеш тия работи...
Аз ги знам...
Но наистина трябва да се отвори отделна тема за правописа, така маса народ с велики претенции ще се ограмоти (при желание) и няма да изглеждат толкова смешни (което поставям под съмнение)
Скептик съм, защото няма как да наваксаш първите си 7 години (в повечето случаи първите 14), пилеейки време и оскъдно функциониращ мозък по форуми, където обясняваш всъщност колко си повече велик, отколкото неграмотен...

Интелектуалната инвалидизация придобива пандемични размери.
Нали осъзнаваш, че една тема за правописа и правилата в българския език няма да бъде четена от "неуките". Съждение след съждение, стигам до извода, че кръга ще се затвори от създателите до читателите на темата и те в общи линии ще са едни и същи хора. Така поне може някой да се залъже и да попрочете вметнатото от мен по-горе.
Госпожице Павлина,

Бихте ли била така добра, да спрете да "спамите" моята тема. Като не ви е угоден българският правопис на сайта не го посещавайте. А посетете някой, в който всички пишат без правописни грешки.

Всичко Хубаво !
За жалост няма да има такъв сайт !!!
Чичковите червенотиквеничковчета....
Жалки сте, очевидно хора без работа, с голямо непокрито, или покрито самочувствие, няма значение. Но голямо. И его. Да сте живи и здрави.
Ееех, пак ли я върнахте тая тема...
Ето, нагледно доказателство.
.

Редактирано от автора , 06.07.2009 22:30:20

Днес не съм се карал с никого, просто хвърлям въдица да видя дали ще клъвне някой и ще сподели ценни мисли. Клъвна. Доволен съм. Лека нощ.
;)

Редактирано от автора , 06.07.2009 22:30:06

Моля попълнете полето.
Моля попълнете полето.
Регистрация Забравена парола