Популярни снимки за

Всички снимки

Възможности за по-обективна оценъчна система на снимките

Да си спестим лицемерието и да си говорим пряко в очи.
Всеки от нас пуска тук и там снимките си и не му е безразлично дали те се гледат, дали имат възможността да бъдат видени и дали няма да бъдат "опетнени" отдолу с тенденциозни коментари. Иначе не би си правил труда. От това идва/или не мотивацията ни ако не за самото снимане, то поне за нуждата да пускаме снимките си и да ги споделяме с останалите интернет обитатели.За начинаещите пък мотивацията идва и става постепенно вътрешна естетика това, какви сюжети да гони, какво и как да снима - според това, кое как се харесва. Ако оценъчната система е сгрешена и изтиква лоши снимки напред, то това води до дълготрайно творческо задържане у едни, и сгрешена ценностна система за други - неукрепнали още. Ако това за хващащият сега апарат е без значение, то за опитният фотограф е най-малкото свързано с време и ресурс.
Ясно е, че жури трябва да сме си сами. Ясно е, че не трябва да допускаме приятелско гласуване, защото то е един тумор, които капсулира системата и я прави неатрактивна. Преките пътища не водят далече. Системата трябва да бъде максимално обективна за да стимулира развитие.
Абсолютна обективност няма и не може да има. Още повече погледа върху фотографията на този сайт е погледа на обикновеният любител. Негови ще бъдат и титулярните снимки и те ще се различават от онова...голямото изкуство, защото никой не може да надсочи нивото си и не е нужно. Все пак има едни, дето гледат нагоре и други дето гледат надолу и очакванията им от този сайт са да видят не хубави снимки, а нещо по атрактивно (във пълният смисъл на тази дума - жълто, голо, скандално). Добре е, да им се даде последните ясно да разберат, че не тук е мястото...или да им се направи специално място/галерия за това.
Освен това каквото и да си говорим обикновеният човек е егоист и терикат, и винаги ще търси прекият начин. В неговият фон ще се губят и усилията на тези, който искат да изминат пътя по нормалният начин и да се научат и възползват максимално от познанието на по-добрите, на по-опитните. Единственият начин за това е да се стимулира обективността, като единствен начин за постигане на пряк личен дивидент.(например - гласувал за снимката на месеца, гласувал за снимка, оценена след това при селекция от компетентно жури, спечелила на изложба и т.н. и обратно - гласувал с висока оценка за нещо слабо). Фотографията не е толкова субективно нещо и не е толкова отдалечена от масовите сетива, че да няма свой обективни закони и критерии за това, що е то добро и що е лошо. Те може да не се припокриват напълно при различните хора, но са достатъчно ясно обособими при множество, дори от любители или хора извън нея. Фотографското възприятие е подчинено на психологията на човека, морала, своиствата на сетивата му, цялата му биология и историчност и то е обективно (колкото и да е модерно днес да се твърди обратното и то във всички сфери, от хора дето сега навлизат в тях - дърпане на чергата) .
Ще споделя за начало някои методи , които съм виждал по различни фотографски сайтове за обективна оценка. Разбира се, трябва да намерим нужната специфика точно за нас. На запад въпроса е решен преди всичко с пари - плащаш, получаваш дивиденти, квота, повече права и т.н. тоест инвестираш за да бъдеш често забелязван и да направиш автореклама. На изток пък обратно.

1. Ако новите снимки се ротират на екрана на наблюдателя една по една (може да се направи и по секции ако има достатъчно кандидати) и ротацията се извърта за около 20 мин., а отдясно седи скала за гласуване от 0-10 (гласуваш...за да видиш следващата или натискаш бутон "пропускам"), то тогава наблюдателят иска-неиска ще вижда и останалите снимки, а не само профила на приятелчето (или линка му). Ще трябва така и така да цъкне с мишката върху анонимна за него снимка. Човек, когато нищо не му коства и не може да пригоди за полза има свойството да бъде ОБЕКТИВЕН. Така, за да дочака заветната снимка на приятелчето "чиито стил (или линк де) иначе разпознава безусловно...защото е неповторим" :) ще трябва средно да чака 10 минути ! След като снимките се ротират (всяка да кажем по седмица срок - зависи от обема постъпващи снимки на сайта) тя може да заеме своето вечно място по точки в "пантеона" - галерия за седмицата, месеца и т.н. Добре е, и там чак да се слагат коментарите под нея - защото те вече няма да влияят на оценката върху тези, дето не са си изградили своя ценностна система и гласуват по подразбиране. Ще намалеят и тенденциозните коментари. Начинаещите ще има откъде да се учат !
За коментарите ще дискутирам по-надолу, дори в сегашната система - ако има кворум и желание де. Тази система за начало.

Редактирано от администратор , 13.07.2009 06:40:12

Допълнение към горната система.
- 1 ай-пи = 1 глас
- липса на знаци по снимките.
- ако натискаш "пропускам" 20 пъти...а гласуваш само веднъж - ясно и автоматично може да бъдеш "пропускан" и от системата за гласуване

Това видях преди време в един японски сайт, дето участвах...и бях доволен (линка му от години съм забравил)
Беше дори с йероглифи...но толко ясна система, че се оправях
Снимките тогава -2003 г. бяха 600 пиксела по дългата страна, защото нета прохождаше, и за удобство за ротацията и презареждането. Мисля, вече го няма този проблем.

Системата там беше типично японска:
Ако не гласуваш - няма да гледаш. Твоят глас е ценен! Ти трябва да допринесеш с него, ако искаш да гледаш качество в галериите.

Редактирано от автора , 08.07.2009 14:38:18

А, вих това с IP тата е интересна тема. Трябва да се намери начин да бъде избегнато регистрирането на 20 профила от едно и също IP. Това може да стане например с ограничаване на правото за регистрация на (например) повече от 2 профила. Тъй като има майка и дъщеря, баща и дъщеря и т.н. които са регистрирани и използват един компютър. Но ако приемем, че 2 профила е границата, то може да бъде разрешено регистрирането на още при уведомяване на админа и причините за по-големия брой профили. Само пример. Надявам се съфорумците да се активизират.
Коментарите на какви цели трябва да отговарят:
- да носят обратна информация на автора за качествата, техниката на снимката. Особености за мястото/човека, общо споделяне и т.н.
- да носят информация и за начинаещият.

Как могат да се избягнат напълно или отчасти другите им цели.
- "Прекрасна снимка" (което често може да значи "Виж, гласувах ти.Гледаи да не ме пропуснеш ако искаш пак да ти гласувам" )
- обиди
- новак надълго и широко да поучава опитен фотограф как е могло да си направи снимката (ако въобще има какво да го поучава, ако последният въобще има нужда да бъде поучаван от него, ако въобще е имал друга възможност или алтернатива на конкретното място и време).
- смислени и откровени коментари (значи време и усилие, внимание) да се възприемат на нож и обидно.
- коментари от типа: "Вижте, това е моята приятелка. И аз бях там с нея."
- превъзнасяния от типа: "Такова чудо нема в нашата галактика. АЗ ви го казвам"
- коментари от типа:"Мацката/човека на снимката нищо не чини. Боклук е."

Видяхме вчера до каква масова вълна не от почитатели, а от сейрджии доведе снимка със спор в нея, само и само за да се види дали някой ще си свали снимките. И снимката беше избутана като най-първа. Трябва да признаем, че масата хора явно ги вълнуват други неща повече, отколкото чистата фотография.

Ако се вижда бройката на коментарите, а самите те се виждат само от автора и той "проявява" за останалите тези, които сметне за нужно...лесно може да се направи преценка колко коментара е получил, какви коментари е счел да ни покаже, дали е самовлюбен глупак показващ само неподплатени хвалебствия или показва конструктивна и полезна критика... и много други неща. Това ще стимулира честната критика, защото няма да има опасност да бъде изтълкувана като обида. Разбира се, може да бъде възприемана, желана или не (може авторът по свои си съображения да не я желае) - това ще става ясно от един диалог...ако не се спази, забрана (виж по-долу) Разбира се има особеност. Ако е решил "да прояви" коментара на някои посетител, то трябва да му прояви всичките коментари под снимката, вкл. и свойте отговори...за да няма възможности за тенденциозна манипулация.
Пропуснах: добре е да може и да забранява коментарите за хора, които счита, че мнението им не е нужно. В това число може да има "навляци" от които това е единственият начин да си отърве снимките и настроението. Лично право е.

Редактирано от автора , 08.07.2009 15:17:06

Моби, нямам нерви да чета всичко тук, но по темата, докато писах в съседната тема ми хрумна нещо, което там не споделих.

Така, както си имаме PRO класация, основана на степента на зачервяване на гласуващия , може да се въведе и HI-PRO класация, като никой освен админа няма да знае чий глас е натоварен с HI-PRO стойност. Админа по своя преценка натоварва с HI-PRO правомощия определен брой юзъри тук, без да се отразява това никъде - съвършено анонимно. Даже може да се направи HI-PRO класацията да се обновява за снимката да речем веднъж дневно - в полунощ, за да се избегне засичането "гласувах - мръдна, значи съм HI-PRO."

Примерно твоя глас е натоварен с HI-PRO, ти гласуваш за дадена снимка, гласа ти се отчита както до сега, но не се показва веднага, а в 12:00 вечерта HI-PRO класацията се обновява. Ти не можеш да се засечеш, че си HI-PRO, нито друг може да се сети от примерно 16 HI-PRO гласа кой кой е.

И понеже Админа ще си подбере хора, като за жури, то такова класиране ще е наистина фотографско-естетски издържано. Все още няма да е до крайност обективно, защото не всеки обхожда всички карди и не е длъжен да го прави, както би бил ако е член на жури, примерно. Но все някаква по-плътна обективност би се постигнала, мисля си.

Не зная чисто технологично доколко би било лесно да се реализира, а и не съм сигурен дали е необходимо. Просто споделям идея!
Извинявам се, беше неуместно!

Редактирано от автора , 09.07.2009 04:34:37

Някои неща ми харесаха много и ще помисля сериозно по тях.

Основният проблем на PRO авторите е това, че или са заети, уморени или ги мързи да гледат и гласуват. Ако решим да ги "принудим" по някакъв начин - ще ги разочароваме. Надявам се, с нарастването на техния брой и качество PRO класацията да става все по-добра. Трябва да я добавим към личните профили.

Мислил съм по идея подобна на тази на VoxGabrieli, включително и използването на платени оценители(но не сме се замогнали за това)
Как ви звучи годишна или месечна такса от всеки user, който желае да бъде оценяван от жури, а членовете на журито да се стимулират от тези средства?

Впечатли ме идеята на Моби за ротацията на снимките, мисля че има хляб в нея.
Екипа ми също има някакви нови, леко налудничави идеи.
Ще се радвам да чуя и други интересни предложения.
Е, чак платени оценители... не вярвам да има хляб в тая идея. Също наистина е нередно да се принуждават ПРО-юзърите да гледат всичко...

Може обаче HI-PRO класацията да не е на точков, а на процентен принцип. Примерно:
- Една снимка до часа на обявяване е видяна от 10 HI-PRO юзъри, от които са гласували 6, тогава към часа на обявяване снимката ще има 60 % (процента) одобрение;
- към следващия час на обявяване след ден същата снимка ще е видяна от 20 HI-PRO юзъри, но за нея ще са гласували вече 14 от тях - така тя ще има 70% одобрение;
- към по-следващия час на обявяване още един ден по късно тя ще е примерно видяна от 30 HI-PRO, но ще има 15 гласа = 50% одобрение. И така всеки следващ ден.

Така без да има отнемане на гласове може да се постигне динамичен рейтинг на снимка. Възможно ли е това!???
Извинявам се, беше неуместно!

Редактирано от автора , 09.07.2009 04:34:54

Аз не зная какво значат PRO-точки !?
Вчера специално търсих в "Правила" обяснение, но не видях.
Ясно ми е и пише, какво е PRO. (въпреки, че първично като го срещна го възприемам като "професионалист", а такива са доста малко тук и това е нормално) Като го видя обаче отляво на снимките си не мога да го разбера! Примерно...имам 6 коментара, 3 точки и 16 PRO гласа!
Ясно е, че половината от коментиращите са си оставили и вота в точки. Откъде са се взели обаче тези PRO гласа не мога да разбера!(в общата таблица на снимките не ги виждам) При всички дето съм гледал, ПРО-гласовете са повече от обикновените! Найвно е да си мисля, че хората с PRO гласа са повече от хората без PRO гласа и , че точно те имат навика само да гласуват, без да коментират.
Но може и така да е.

Стимулираща и йерархична система разбира се трябва да има. Добре е дори да се разнообразява, за да не омръзва
Ако тази система успее да направи така, че да изкарва напред обективно добрите снимки, разделно да стимулира редовните участници....пък ако иска и "свестните" хора и клубари ще е най-добре
Защото виждам, че в момента нещата доста се преплитат!
Не от всеки добър фотограф може да се очаква, че ще обикаля галериите и ще стимулира участниците. Може и да го е правил, но всичко омръзва. Чукча фотограф, чукча не зрител
Предполага се и наличието само на зрители (или бъркам?)
Друго на ръка е, че напредналият фотограф обикновено не е психолог или педагог, нито самарянин и гледа от своята гледна точка - също като начинаещият. За него много неща са минало (а не всеки е сантиментален или обективен, че да може да съпостави) Ако такъв фотограф коментира снимка на начинаещ може коментара да е откровен и ...убииствен за вторият.(и обратното) Иначе снимката да си е хубава Просто приоритетите и търсенията са различни. Във фотографията обикновено пътя е от общото към частното и от визуалното към концептуалното.
Разбира се, не е нужно да се слага и граница между двете, защото започва класова борба...а тези, които я водят са обикновено хора несигурни в себе си, т.е. преминали границата само външно, и така налагат догматизъм (сами подражават и предизвикват подражание - защото ножа в тях, т.е. облагите, квота, представяне и т.н.).
И от мен да има малко абстрактни мисли

п.п. за последното разбира се има и самоурегулиране.
Като "шедьовъра" ти не може да бъде разбран и оценен, тогава пускаш маркетингово това, което знаеш и очакваш, че ще бъде оценено (т.е. показано, видяно от поне 100 човека за по 2 секунди и ще има смисъл труда)
Вчера като се позамислих над разразилият се спор, нормално е в масов сайт за забавления с фотографията повече ефект да предизвикват снимки от разни екзотични места по света, снимани с добра техника (без да блестят с нищо особено фотографски, дори и да са с грешки) повече снимки, постоянно пускани и екзотични правят име...а това носи имидж, доверие в зрителя, че са добри...носят точки...особено ако е съчетано с позитивно поведение и много оценяване и коментиране! (зрителят тука е преди всичко човек, и само малко фотограф. Той оценява поведение повече, отколкото образ и концепция на изображение)
Просто системата е такава, виновни няма.

Редактирано от автора , 08.07.2009 17:23:22

Тва за годишната или мецечна такса е много добра идея.Твърдо съм за !! Хареса ми и идеята за Хай-Про,както и Ако не гласуваш - няма да гледаш. Твоят глас е ценен! Ти трябва да допринесеш с него, ако искаш да гледаш качество в галериите.Това много силно ми допада,че за да гледаш,трябва и да гласуваш,но е хубаво да има скала за гласуване :)
Гледам, клоните повече към западният вариант
Лошо няма
С лекота и удоволствие бих си платил 10-20-50 лв. за година за някаква привилегия или удобство
Защото съм фотограф, защото държа на това, важно е за мен и т.н.

Ако обаче съм се регистрирал във форум за състезания с мотори...само защото съм си купил грешен за мен мотор, питам и чакам БЪРЗ отговор какво да го правя, къде да ми го поправят , как се кара еди къде си и т.н....тогава ще ми се види несправедливо да трябва да плащам за да получа по-компетентен отговор или подобно. Защото цялата тази работа в този форум ще е встрани от мен и преди, и след
"Как ви звучи годишна или месечна такса от всеки user, който желае да бъде оценяван от жури, а членовете на журито да се стимулират от тези средства?"
Честно казано мисля че добре трябва да се обмисли. Добре е като идея за стимулация на протата да помагат на начинаещите, също може да е стимул и за начинаещите че и те някой ден могат да се облагодетелстват. Логично е да се запитаме обаче - Ами тези които нямат средства да плащат за учител ( дори това да са само по 50ст на снимка ) ? На протата ще им останат ли "сили" да коментират "неплатени снимки" при положение че нямат стимулация за това нещо?
Да кажа и аз нещо тъй като почти цялото време ми минава тук :
- не съм съгласен с предложението на Mobby_Dick снимките да се ротират по 20 минути за да мога да ги видя,предпочитам да си остане както е сега,специално аз не бих отделил никога толко време,ще пльосна един-два гласа на първите и затварям страницата

- имаше предложение да 100 символа за да може да се гласува:
Приятелю как си представяш да стане,незнам на колко снимки гласуваш на ден но това лесно можеш да установиш......то по-добре романи да почнем да пишеме

- по въпроса за IP-та ,ами малко на дискриминация ми прилича,как да накараме семействата от които има по 2,3 че и 4-ма регистрирани тук да си купят по още 1-2 компа а??

- за таксата - на българчето му е вродено в гените да не плаща,доказано е милиони пъти в живота та незнам колко ще хване дикиш в случая

И едно предложение за снимките на деня:

Нека само про-авторите да могат да гласуват за снимка на деня и само те да си виждат тази опция - иначе ще гледаме скапани снимки на деня още много дълго време.

Редактирано от автора , 08.07.2009 18:15:45

Сигурно ще се намерят Робин Хут-овци тогава
Една ниша не остава празна.
Така се раждат разните му герой, това е богатството на света .
Каквото и да става, все е за добре. Важно е да се върви напред
"- не съм съгласен с предложението на Mobby_Dick снимките да се ротират по 20 минути за да мога да ги видя,предпочитам да си остане както е сега,специално аз не бих имал качал никога толко време,ще пльосна един-два гласа на първите и затварям страницата"

Това е нормално, и 90% ще направят точно като теб.
Но нали не си представяш, че като си вкл. компа и ще попаднеш точно на снимка №1
Друг ще попадне на номер 801...а ти утре пак на номер 505...но гласа ти ще се зачита чак след 515, ако преди това си гласувал от 505-514
Всичко си идва на мястото.
Гласове, оценки, про... всичко се върти около тази глупост за да запълни нуждата от подхранване на нечие разклатено его.

Покрай всички клики-социомрежи-сексдружинки и в борбата за място в някаква класация изпускате истинското забавление в сайта.

Конкуренцията ражда качество, а качеството съсипва конкуренцията.

Виртуалната среда е вредна, дружинното прехласване също - някой почва да се взима на сериозно, а в реалния живот червените квадрати не значат нищо.

Професионален фотограф е този, който си вади хляба с фотография и има постоянен поток от увеличаваща се клиентела.
Клиента е този, който характеризира и определя качеството на снимките за които плаща, не дежурните "клюкарки" в сайта.
(За протокола - "сайта" да се разбира като нарицателно за всякаква уеб среда, където всеки може да качва снимки)

Смешно е някой да се афишира като фотограф или про-фотограф, понеже в сайта има висок рейтинг и хиляда виртуални почитатели

Нека да се забавляваме истински !
По повада за IP-тата: интересно раличните потребители, които стоят зад един рутер, дали ще им показва различни IP-та?!
Тъкмо щях да попитам някой прави ли разлика между професионалисти и любители или аматьори?
Е, явно BOZO ме изпревари. Напълно подкрепям изказването му.
И лично мое мнение-всеки има различен вкус, всеки дава своето мнение (кой колкото разбира). Лично аз съм научила много от хората тук. Лично аз също не пиша коментарите си с фотографска терминология. Оценявам снимките различно- само заради самата красота на пейзаж,модел или каквото щете; само заради цветове; само заради небе,дори; само заради познато място;само заради техниката на снимане и т.н., но понякога всичко това го виждам накуп. И как иначе ще се стимулира един току регистрирал се любител, когато неговата снимка няма да притежава всичките характеристки на една стойностна фотография? Научих много и продължавам да се уча благодарение на всички тук.
Какво значение има, че някой се регистрирал 20 пъти (дразни да), но за конкурсите това е маловажно- дори и да е допуснат, там има жури....На мен също не ми харесват много неща, но по принцип гледам да се забавлявам и да се наслаждавам, къде на перфектно изпипани снимки, къде на не чак толкова добри
Ех, изпадаме в офтопик
Ами след като имате такова добро определение за професионален фотограф и, че той няма никаква работа тука...какво търсите?
Аз цял живот съм професионален фотограф - 5 петилетки практика - от соца до сега. От 7-ми клас съм започнал да го уча, та до 25 годишен и.....?
Мерси за обяснението , но е оф.
Винаги съм бил доволно добре. това не е предмет на сайта, нито които и да е сайт или изложби до сега е бил предмет, интерес и диспут с работодателят ми. Него грам не го интересува това. Той пределно добре знае от какво има нужда и какво мога да му предложа.
Който има бегла представа от про-фотография ще знае колко смешно би изглеждал да се цепи така.Професионален фотограф означава човек със съответното образование и настояща практика.
Колко тука сме такива. сигурен съм най-много 5-6, като останалите 5 сигурно и не са влизали от галерията във форума и сигурно снимките са им с по 10 точки Поне двама колеги от съучениците си още знам така , които иначе предоволно си работят и те цял живот това.
Професионалният фотограф си изкарва хляба с това. Ако му остава време извън работа и семейство и да се занимава с оная другата, художествена фотография заради която обикновено се е насочил към фотографията - прави го. И цял живот ще го прави, докато може. Ако е в частност фоторепортер - нищо не му коства да пуска от снимките си и тук, и там, и по изложби...и обикновено го правят. Така или иначе е приоритетно на ключови места и събития.
Тук доста хора спекулират с това понятие, та ако трябва да представяме служебни бележки и тапии на админ - най ще е добре

п.п. и професионалните фотографи обикновено добре се виждат при разните изложби и конкурси , дето се пускат теми в сайта. От последната такава онзи ден видях също един награден фоторепортер, участник и тука...незнам дали със знак ПРО .

Редактирано от автора , 08.07.2009 20:19:47

Редактирано от автора , 08.07.2009 20:26:52

Ок,
професионален фотограф е оня, дето мама носи, тата меси, а той снимал сватбата на тъща си, щото го съкратили от таксиджииство, а иначе учил за ватман.

Или оня, съботно-неделният турист, който е хванал прекрасен изглед над Рилските езера, и има възможност да го пласира до тук

Редактирано от автора , 08.07.2009 20:24:50

Лично аз нямам нищо против професионалистите. Много ги уважавам дори.Както казах много съм научила. Опитвах се да споделя, че няма как един любител да критикува или изказва мнение като професионалист и да му се сърдите, заради това. Не искам да обиждам или защитавам някого. Просто давам своето мнение. Все пак се говори за VIP,PRO и т.н...Всичко е последица от няколкото дни коментари и раздори. Има си начини да се дават съвети и критики, но за мен един професионалист ( или самоуважаващ се фотограф) не би се интересувал от това колко гласа има, дали е на 1ва страница и дали е PRO или кавото там друго измислите....Спирам до тук ...Успех с идеите...

Редактирано от автора , 08.07.2009 20:33:48

"VIP,PRO и т.н...Всичко е последица от няколкото дни коментари и раздори. Има си начини да се дават съвети и критики, но за мен един професионалист не би се интересувал от това колко гласа има, дали е на 1ва страница и дали е PRO или кавото там друго измислите...."

Ама така е според теб само.
И си права сигурно за повечето.
Да, ама никой човек - про или не про не би пускал за да пълни нечие его, още по-малко защото точките правят самочуствието и съответно изговора на някои малко по-особен, а поведението малко по-господарско.
Ако пуска, то очаква адекватна оценка, съответно гледаемост - иначе за какво да си губи времето? Освен това така и така като гледа и ако е нормален човек, дори и да не участва...чуството му за правдивост не би трябвало да дреме и да го прави безучастен.
Просто не си се качвала на тази камбанария.
Иначе това тук ВИП, ПРО са си чисти глупости разбира се...но сега в живота наоколо всичко е да бест преекспонирано и никога не отговаря стоката на етикета.
Коментари и раздори ще си има...и трябва да ги има...та ако и всички тук да сме библиотекари, а форума за медарство. Дори ако няма продукт - снимки и точки и каквото и да е, а само мнения. В това е лесно да се убедиш - форуми бол. Аз участвам средно в поне 10-ина , разни

Редактирано от автора , 08.07.2009 20:39:20

Моля попълнете полето.
Моля попълнете полето.
Регистрация Забравена парола