Популярни снимки за

Всички снимки

Упражнения за начинаещи е напреднали - ЧБ

Подтикнат от желанието да раздвижа дремещите фототаланти в сайта си позволявам да мушна една творческа тема :
Как бихте конвертирали примерна цветна снимка в ЧБ ,опишете накратко метода и основните параметри ,ако ползвате програма и накрая кратка обосновка - кажете две думи защо така ,а не иначе
като снимка за заданието пускам с разрешението на автора ,долния кадър на Blackthrone

-----------------------------------------------
накрая ,за да сверим часовника ,може да предложим обработените кадри за оценка от някой добър ,доказан фотомайстор на ЧБ фотография /например Халдун Уанли ,Д.Варийски ,Н.Желязков ,Д. и В. Бучел и т н /,като примерно той/те/ посочи трите най-добри обработки
Браво, Венци! Радвам се, че има хора, които желаят да раздвижат форума.

Тази фотография бих я оставил във вида, в който е. Приглушени цветове на фона и едно изпъкващо чаровно дете на преден план. Мисля, че е достатъчно въздействащо.

За черно-бялото: за човек, който е започнал от черно-бели ленти (цветните бяха кът, да не говоря за химикалите), ми е трудно да приема конвертираните изображения за черно-бели фотографии. Да, съвременния софтуер е едва ли не всемогъщ, но крайният продукт има привкус на бутикова дрешка, ушита в Китай.

Аз, като "виден"специалист по черно бяла фотография , бих предложила следната обработка, зелен филтър и малко контраст

Редактирано от автора , 21.03.2011 11:36:27

kokofresha ... естествено ,че фотографията е достатъчно въздействаща цветна ,тука целта е да експериментираме ... имате подръка перфектен материал моделирайте го доколкото можете , от опит знам ,че око кога види и ръка кога пипне - най се запомня и научава ,инак ако пусна тука дълга и дълбокомислена статия за зоновата теория и тежко формулирани принципи за конвертиране на цветно в ЧБ ... едва ли нещо ще впечатли фотолюбителя или остави диря в гънките на твърдия му диск ;-)
обработката на feta интригува - давайте обаче повечка инфо за фотолюбителите

Редактирано от автора , 21.03.2011 12:41:20

За разликата от лентовите ч/б филми ясно но все си мисля, че кадърно направеното дигитално ч/б въздейства и то много

Основното е правилно разработената/експонирана и т.н. снимка, тогава работата в ч/б и вариант е доста минимална. Имам предвид, че директоното обръщане в ч/б не прави снимката готова

При портрети след ч/б конверсия основно се работи с плъзгачите за жълто и червено, които са и най-чувствителни по лицето/тялото.

Внимава се да не се получи изгоряло бяло или запушено черно (т.е. липса на детайл), тъй като тези неща си личат и остават и след ч/б конверсия.

Опита на Фета е ок но според мен се е загубил обема на лицето
току що се прибрах и ще направя моя опит ,естествено с фотошоп ... взимам горната снимка и я отварям с фотосопата ,дотук добре ... обаче има няколко метода за конверсия ,кой да избера :
единия е Image-Adjustment-Blac&White изскачат 6 плъзгача с настройки ,твърде много !
я да видим втория метод :
Image-Adjustment-Gradient map тука пък няма какво да плъзгаме ,
ще избера третия метод :
Image-Adjustment-Chanal Mixer излизат три плъзгача - червен ,зелен и син ,цъкам отдолу на отметката MONOHROME и изображението става ЧБ ,сега остава да хлъзна плъзгачите - слагам Червения на 70 % /щот съм ЦСКАр/,зеленото на 30 % щот е първа пролет и синия канал на 10 % ,мислено събирам процентите 70%+30%+10%=110% ммного са ,плъзвам отдолу плъзгача с име Constant на минус 10% ,събирам наум 110-10=100% така бива ,който е учил математика требе да знае ,че процентите са макс 100 инак има измама в сметките
за неразбралите ,това което ми стои на екрана е отдолу :

запазвам изображението и го поглеждам на цял екран :

дотук добре ,ала ми стои недостатъчно остро ,наострям го с малко смарт шарп /0.3 ,150/ дублирам слоя ,намалявам прозрачността на 25% и ръгам едно смесване тип Мултиплай ,някой ще попита - що пък така ... не знам ,дойде ми отвътре
резултата е малко по остро изображение с по отчетливи и резки преходи светло тъмно ... отдолу :

дотук добре ,обаче от старите фотомайстори знам ,че е добре изображението да напомни лента ,със леек зърнист шум еле ако може и сепия нюанс - имам едно такова филтърче - Paper Toner - пускам го смело и получавам долния ,краен вариант:

това е засега от мен ,като предложение и разяснение

Редактирано от автора , 21.03.2011 18:14:36

Това е много хубава инициатива и ще е много полезно за хора, като мен, които тепърва се учим. Може би администраторите ще я развият в пълнокръвен конкурс за черно-бяла фотография с условие всеки автор да опише използваните техники. Това може да стимулира повече отзивчивост в природно скромните колеги:)
Аз също мислех за Channel Mixer, което може да стане и от Layer - New Adjustment Layer - Channel Mixer...

След това бих пробвал Curves - получават се различни настоения за иначе прекрасната снимка
Ето и моят вариант: Photoshop - Ajustments - Black&White; поработих върху бялата блузка със Selective color, както и с Low Key от програмата Color Efex. После малко Brightness/Contrast и накрая блър и шарп, където е необходимо.

Редактирано от автора , 21.03.2011 19:01:34

Ето и моят опит: Channel Mixer-Monochrome - не запомних точните цифри, защото нямах идея къде ще му излезе края, но Total e 100% => Nik colour effects, 1-2% paper toner, darken/lighten centre и малко засилване на очичките

Моят експеримент е следният:1.Silver Efex Pro(Nik software)-brightness +12%, contrast -10%, structure 0%.2.Darken and Lighten centre(Nik colour effects)малко да затъмня в краищата и последно High pass на 1 pixels.
holandeca: Чудесна е!
Ето и моят опит , малко Nik Color efects BW Conversion - brightness +33%, contrast 33%, Shadows/Hilghlights , Darken and Lighten centre , Film Effects Agfa Optima после малко с гумата на места и леко изостряне с High pass.

Редактирано от автора , 21.03.2011 23:32:20

Photoshop - Silver Efex Pro

Редактирано от автора , 21.03.2011 23:45:14

По принцип не съм за Ч/Б точно за този кадър но айде и аз да се включа

И тази въпреки че не е точно по темата

- Фото сопа-та + екшъна Cool Retro + ColorEfex Pro - B/W с различно смесване,работа от отварянето до качването 2 минути

До тук най-ми харесаха на холандеца и Боерикови със забележка за рамката на 2-те

Редактирано от автора , 21.03.2011 23:22:36

Айде пак и спирам че ставам нагъл

Любима за мене обработка:
Един опит и от мен с Capture NX2:

Черно-бяла конверсия с филтър някъде около лилавата гама (274 градуса), със средна сила. Така лицето ми допадна най-много. Леко потъмняване на бялата блуза, леко светване на лицето, леко повишаване на контраста в очите и косата. Повишаване на контраста и екстремен шарп на долната част на кадъра (харесва ми контраста който се получава между лицето на детето и напуканите греди на релсите. Радиален градиент с леко потъмняване и леко намаляване на контаста на периферията на кадъра. Една идея шарп на лицето.
Svetlio70- туй последното определено ми хареса
Blackthrone , ако не прозвучи твърде подканящо , би било твърде добре ако видим и твоя вариант
Хайде и аз
http://www.prikachi.com/images/516/3121516C.jpg
това се получи с плъгина за сопата на Nik Software - Silver Efex Pro 2
1ви слой (Layer) зелен филтър за контраст на цветните очи, 2ри слой Soft Sepia върху 1ви слой, 3ти слой Soft Sepia върху цветния слой (Background) и с гумичката изтривам само лицето, за да се покажат контрастните очи от 2ри слой, Flatten Image.
Да го напиша ми отне повече време отколкото да го направя.
firefighter- сега тъй като не мога да направя опит, ето една друга снимка, която правих...

значи- тръгнах оттук (без обработка, само кроп):

след малко работа стана това:

за да свърша така:

Редактирано от автора , 22.03.2011 13:41:02

Интересна тема си отворил

Две предложения от мен:

Съответно работа със стандартните корекции на CS - B/W, channel mixer, br/contrast i levels плюс Paper toner с прозрачност и запълване по 60%.

Редактирано от автора , 22.03.2011 20:55:43

ето и от мен 2 варианта :https://picasaweb.google.com/lh/photo/M-UmWsxKUGizYXpr9A7iXfGZrUIOjOLweNPjruuBGIc?feat=directlink
https://picasaweb.google.com/lh/photo/ZW-3-8BQTP5HviS6osV6ivGZrUIOjOLweNPjruuBGIc?feat=directlink
за съжаление не успях по друг начин да покажа снимките - имам нужда от повече разяснение ;(
С обработка във фотошоп - unsharp mask , curves , duplicate layer - 1 , 2 ; 2 bw images (green-layer1,infrared-layer2) , blending mode : lighter color , overlay : DONE - ADD NOISE (ПОСЛЕДНОТО В НИСКИ СТОЙНОСТИ)

Редактирано от автора , 23.03.2011 12:45:25

Като гледам включилите се до момента се справят повече от успешно Венци - дали да не усложниш задачката с едно пейзажче примерно качено в DOX в тиф и в по-голям размер? Имам предложение да е тип кадър, който не се конвертира лесно в ЧБ
Моля попълнете полето.
Моля попълнете полето.
Регистрация Забравена парола