Популярни снимки за

Всички снимки

Споделено с COOL-еги

Бих искал да споделя малко опит ,целящ правенето на по добри снимки Иска ми се с този пост да подканя знаещите да споделят знание с бедните духом cool-eги и -ежки,щот никой не се е родил научен ... пък и ми се иска този сайт да стане нещо повече от фейскуулпикс албум или семеен диги фотоалбум
...и така ,късен следобед е ,небето е понаоблачено и ме подканва да поснимам , грабвам никоня и потеглям към любимата ми църква
пристигам ,избирам ракурс ,вкарвам в кадър един овчар и за да не ми избяга му давам шепа орехи - да зобка , щракк :

нещо не ми фана око ,и чукнах една хистограма - да видя де е заровено кучето ,както се вижда от снапшота по горе хистограмата е с два върха "twin cic" оцветени в червено 1 и 2,даже втория циц се е залепил вдясно подсказвайки ,че имам леко преекспониране
и така стигнахме до първи извод на фаерфайтъра /ПИФ1/ : имате ли хистограма тип twin cicне снимайте в жипег а в RAW формат ,щото после ще трябва кадрото да се пипа с фотосопата
сега някой кат СантиЯго може да се изрука че е по добре да се снима със статив ,няколко жипега с различни експ. ст-ти ,което обаче е друга тема,тука говорим за леко въоръжен фотограф никонец
и така от RAW файла вадим три кадъра - на първия е леко недоекспониран /обикновено със стойност около -1ЕV/,като гледаме небето да ни хареса ,естествено при тази операция ландшафта ще потъмнее неузнаваемо ,ала това нем ни плаши
после правиме един който е леко прекспониран /обикновено със стойност около +1ЕV/като гледаме ландшафта да ни хареса ,естествено при тази операция небето ще избелее дразнещо ,ала и това нем ни плаши,третия кадър е с базисните експонационни стойности ,и така имаме три кадъра - базисния ,един недоекспониран с арно небе и един преекспониран с лепа земя,пъхаме ги във фурната за 5 мин - това е програмата Photomatix Pro и правим едно ХашДеЕр-че

сега ,във фотоматикса има много опции и плъзгачи ,много много не ги пипайте ,просто гледайте при подбор вида на комбиниране на изображенията да напъхате хистограмата оле мале в зоната на идеалната - дал съм я в червен цвят..в нашия случай избирам tone mapping - enhancer
пъхаме полученото изображение във ФотоШопата и ... оставаме приятно изненадани от наподобяващата рисунка снимка ,това обаче не е достатъчно ,вкарваме недоекспонирания и преекспонираните кадри като два леъра отгоре върху HDRа получен от Фотоматикса

като от двата кадъра изтриваме това което не ни харесва - от недоекспонирания - махаме ландшафта ,от преекспонирания - небето ... и им даваме 50% прозрачност,така върху основата /background-a/,която ни се явява HDR-а наслагваме две корекционни изображения с цел добиване на фотовизия на крайното изображение ,и даближаваме хистограмата до идеалната

видима в червено и оформена като едно циц ,така стигаме до втория извод на фаерфайтъра /ПИФ2/ : имате ли хистограма тип cic ,смело ресайзвайте и пускайте в куулпикса за гласуване

Редактирано от администратор , 28.12.2011 10:54:17

firefighter - PRO firefighter - PRO firefighter - PRO firefighter - PRO firefighter - PRO firefighter - PRO firefighter - PRO firefighter - PRO firefighter - PRO firefighter - PRO firefighter - PRO firefighter - PRO firefighter - PRO firefighter - PRO firefighter - PRO firefighter - PRO firefighter - PRO firefighter - PRO firefighter - PRO firefighter - PRO firefighter - PRO firefighter - PRO firefighter - PRO firefighter - PRO firefighter - PRO firefighter - PRO firefighter - PRO firefighter - PRO firefighter - PRO firefighter - PRO firefighter - PRO ....

Редактирано от автора , 07.12.2011 21:03:08

Аз от чернилката директно в КамераРоу вадя и после доизкусорявам по мой си вкус.Естествено докато снимам гледам да се соъбразявам да не се пържат много нито пък да преобладава чернилката.

Резултат от сапунерско Роу,от дизеларско още по-лесно:

Трябва да го пробвам тоя фотоматикс.

Редактирано от автора , 07.12.2011 21:14:02

Много убав урок!
И аз тъй прая по някой път.
Но както е казал поета-пейзажист /принципно/ - носим си статива /4 кила/ и дистанционното /жично, безжично, няма значение - в краен случай можем и самоснимачкатада ползваме/.
Правим от 3 до 5 - 7 кадъра в РОВ с разлика в експонациите поне 2 електронволта /стопа, бленди и прочие/.
После процедурата е кат на Файтъра подобна.
То хубуу, хубуу, ама чак толкоз не е
Така се процедира в два случая
1. Когато динамиката в кадъра /светлите участъци са мноооооого светли и тъмните участъци са мноооого тъмни/ е много голяма
2. Когато нямаме достатъчно светлина и небето "гори", а ланшафта е черен кат негър в тъмна нощ.

От мен да го знаете - във втория случай, колкото ХДР и фотосопа да прилагате, хубава и качествена снимка няма да видите. Ама кат сме били 300 километра път, аджиба с празна торбичка няма да се връщаме я!
Тъй тъй spstefanov ама за шепа хора,другите дето им стигат и 900 пиксела не си заслужава да се тормозят с тон кадри и гимнастики за ХДР-и
Ама някои работят за печат - поне 2,20 на 1,80
Ето и моят начин да се справя с такива проблеми (казано по-общо сцената е с прекалено голям динамичен диапазон, за да я заснеме фотоапарата). Споделения опит за на фотоапарати Nikon и обработка с Capture NX2.

Предполага се, че апарата е настроен в RAW (NEF), използва се най-ниското ISO, носим статив и евентуално дистанционно (тези, които нямат ще ползват самоснимачката), апарата е на стандартен пикчър контрол (макар в упътването на фотоапарата да се препоръчва да се използва неутрал за снимки, които ще бъдат щателно обработвани, за мен именно СТАНДАРТ дава най-добрата отправна точка) и Д-лайтинга е изключен.

И тук опираме до едни аксесоари, които аз много харесвам - филтрите. Или по-точно филтърните системи. Най- евтиният представител е Cokin... за съжаление е и най-некачествен, но като за социално бедни фотографи като мен за момента върши работа.
Състои се от държач (на който се плъзгат различните филтри, самите филтри (интересно е, че са правоъгълни, с изключение на поляризатора) и адаптер, който захваща държача към различните обективи.
В случая нас ни интересуват неутралните градиентни филтри. Тъй като гледам примера на файтъра 2 или 3 стопа ще свърши работа. Та плъзгаме филтъра в държача, докато прехода между тъмна и светла част на филтъра мине някъде около билото на хълма. Определяме правилната експозиция и снимаме. Главната цел на този етап е да поместим сцената в динамичния диапазон на матрицата. На този етап не ни притеснява факта, че горната част на къщата и църквата са по-тъмни. Грижа ни е да нямаме опиране на хистограмата нито в ляво, нито в дясно. Добре е ако това е вярно и за всеки отделен цветен канал (RGB), но ако само някой канал опира в ляво или дясно обикновенно не е проблем.

Обработката: Тук искаме да оправим тъмните участъци горе на къщата и църквата - в повечето случаи използвам D-Лайтинг за тази цел, но селективно, само в участъците, където филтъра е потъмнил сградите. Самата селекция е лесна с контролните точки.
Разбира се стандартните стъпки при обработката трябва да се спазват... тук просто ги прескачам. Ако искаме още по-драматично небе... това също става лесно с няколко контролни точки.
За тези които ползват фотошоп - същата функционалност я има и във плъгините на NIK soft.

firefighter -
Мдаа, това което показваш е добро!
Основно имам една забележка: твърде семпло дори за начинаеш никонец по-добре да подчертаем че така се прави основата на един хдр от една снимка. После едва идва същинската работа по детайлите. Да се избистрят, оцветят правилно, да се поизмени светлината... и разни подобни занимания! И за всяка една цел има общо-взето по няколко метода. Това разбира се умножава усилията с пъти, но резултата си заслужава!
п.п. - а що се отнася до три и повече скорости, мисля че не винаги е нужен статив. Аз поне нямам такъв... Достатъчно е да се внимава, за да не се повият по хоризонта снимките и може да се напаснат лесно на фотошопа с известен кроп впоследствие!
"После идва същинската работа по детайлите. Да се избистрят, оцветят правилно, да се поизмени светлината... и разни подобни занимания! И за всяка една цел има общо-взето по няколко метода";-)
СантиЯго ,направи се за момент на дЯдо COOLеда и покажи нещо от торбата ,знам ,че имаш вътре интересни изненади

Редактирано от автора , 08.12.2011 09:17:36

и целата дандания се спестява като пуснеш едно D-Lighting-че
jinoскоро не съм печелил бас ,а ми се пие уиски --- с много лед
прати ми на мейла row файла
стана интересно
и да споделите резултата
стана интересно jino няма имейл
имам уа
и телефон имам
jino_arch@abv.bg
firefighter :
Тази тема е хубава, всеки би могъл да сподели по нещо от своите "тайни" и вероятно много хора биха взаимствали техники, дори частично.
Като начало мога да задам темата по избистряне на цветовете и премахване на пелена (която в твоя случай клони към sepia).
Ако създадем слой и добавим AutoLevels за корекция на цвета, може да променим режима на слоя от Normal на Color и така запазваме контраста на снимката в първоначален вид. В 30% от случаите този трик помага. По-ефикасен е филтъра на nik color - Pro Contrast.
От тази точка вече може да се пристъпи към допълнително оцветяване на всеки детайл чрез селекция с ласото и добавяне на собствен ясно изразен цвят с Color Balance.
jino пратих ти го уа ,25 мегабайта РОУ - материал има бол ,ама искам да запишеш обработката - отваряш с никон кепчъра - длайт аджъст на колко 0-100 ,колор бууст на колко 0-100,без хдр пудра и грим
SantiAgo - благодаря ,че се включи ,това бе желанието ми --- по напредналите да покажем нещо лесно усвоимо и полезно при обработката на снимки ,щото повечето сме затова тук - да се похвалим с интересни фотомоменти,да понаучим нещо полезно и ... кефа от фотографията да стане по голям ,нали за това сме тук - да си правим кефа ,а той цена няма ... дори и във куулпикс точки

Редактирано от автора , 08.12.2011 20:26:55

Файтър, ако го не моеш да го видиш кадъра /дан давам форкулпиксовски примери/ и си фотографски сляп кат кърт и хиляда техники на обработка да приложиш после си е се тая. Резултата ще е абсолютно смотан :)

Редактирано от автора , 08.12.2011 21:12:44

spstefanov:
Не песимиствай, а се включи в темата на другарчето с идеи!
Дето се вика видяла жабата кво правят на коня та и аз така. Когато ми е черно намалявам скоростта, кога ми е бело свивам бленда. Статива и филтрите помагат много. После в сопата чиста само вестници и шишета останали от пияници като Фаитара по ливадите .
Изключително полезна тема за нас "новобранците", благодарност!
Моля попълнете полето.
Моля попълнете полето.
Регистрация Забравена парола