Поздрави на всички обичащи да снимат

Редактирано от автора , 26.11.2014 13:52:03
Мисля че този въпрос е сред най-сериозните, проблема с краденето на снимките не е решен никъде.
И да качваме снимки анонимно, всеки, който има желание пак би могъл да гласува на приятелски принцип - все пак стила си се познава- или поне на повечето хора (аз включително )им се ще да е така. Така за мен си е по-добре да си качваме снимките с имената си, водните знаци и пр. Не е кой знае каква мярка срещу кражба, но пак е нещо.
Редактирано от автора , 26.11.2014 18:11:54
Между другото - когато едно нещо попадне в мрежата - все ще се намери кой да го използва.
Преди мъничко си написах името в гугъл и на изображения лъснаха бая мои снимки- които някой е решил да си ползва. Какво е единственото доказателство, че съм ги снимала аз - водният знак, който никой не си е правил труда да трие...
В тая тема не е целта да разискваме закона за авторските права, а да видим как новият сайт да бъде по-функционален.
Да уточня, че става дума само за снимките които са пуснати за гласуване. Иначе за другите ти снимки в албума може спокойно авторите да си слагат подписите.
Редактирано от автора , 26.11.2014 18:59:35
Ако има воден знак с логото на сайта - което не е лоша идея, впрочем, така не излиза ли, че всеки кадър качен там е собственост на сайта, а не на авторите си?
Все пак ако снимката бъде копирана именно то ще се вижда, а не евентуално човека, който я е снимал.
Освен това, ако се слага логото на сайта по снимките, това означава, че освен всичките полета за качване би трябвало да има и такова даващо възможност на потребителя да сложи логото някъде на кадъра. Защото ако е примерно както в Shutterstock - където е през средата на кадъра - много от снимката няма да се вижда.
За избор на редактора и аз смятам , че не трябва да е на главната страница , ако остане.
И отново да повторя понеже не видях конкретен отговор-
Ако има воден знак с логото на сайта - което не е лоша идея, впрочем, така не излиза ли, че всеки кадър качен там е собственост на сайта, а не на авторите си?
Честно казано и аз не виждам как ще има водни знаци или каквото и да е - и ка гласуването ще бъде анонимно. По мое мнение това с анонимното гласуване е чудесно на теория, обаче на практика не знам дали има някъде да е постигнато така, както тук го обсъждаме - поправете ме, ако греша.
Редактирано от автора , 26.11.2014 23:36:26
Когато влезнеш в сайта и профила си ще има бутон ,който ще те отвежда до галерията с последните публикации(до това нерегистрираните потребители няма да имат достъп!).Там ще виждаш само снимките,които ще се състезават в галериите.Ще имаш право на гласуване .Сега ,тук възниква въпросът за колко снимки ще може да гласува всеки потребител???Дали ще може да гласува за всяка снимка поотделно или ще е по категории/галерии на принципа на двубой???Това е друга тема за разговор....
Това като функционалност вече беше предложено от КДЛАЗ и то фунционира в PiXOTO.com
Според мен, във функционалността на сайта би следвало да може да се заложи да бъде възможно да се изпише логото на сайта на снимката ти ,до момента в който ще завърши гласуването и тогава НЕ АВТОРЪТ/ТИ, а системата би трябвало да замени логото на сайта с името на авторът при визуализиране на галериите след състезанието
.
Виждам,че си недоверчива ,но при положение ,че има ясни условия на ползване на сайта ,не мисля, че ще имаш проблем с това!
Що се отнася до логото на снимката на авторите ,то ако варианта който предлагам е реализуем, би следвало да не се притесняваш, защото снимката ти ще се визуализира с твоето име при публикуване в галериите(за потребители и външни посетители на сайта) след приключилото гласуване. До тогава, тя пак ще има лого, това на сайта и ще е защитена, дори вътре в сайта .
Сигурен съм ,че в условията на сайта също ще бъде упоменато това,че тя е с авторски права на авторът и не може да се използва без неговото изрично съгласие.Това би трябвало да е достатъчно.Ако прочетеш точка от условията за ползване на сайта ,където се казва ,че снимките могат да бъдат използвани от ФОТОПЛЕЙС или друг, свободно или по начин изключващ твоето писмено съгласие,тогава можеш да се тревожиш.
Както и danivas79 каза, не може да имаш абсолютна гаранция за нищо в Интернет!В сегашният вариант на сайта ,снимката ти може да бъде изтеглена по-всяко време и повярвай ми логото ти не е пречка за повечето желаещи да ползват снимката ти !По-опитните даже може да направят микс от няколко твои снимки така ,че да ти е трудно да докажеш,че са твои !
Накрая искам да кажа ,че това са мои лични предположения продиктувани от разглеждане на някои фотографски сайтове и тук ще изчакам АДМИН да хвърли светлина върху това, дали е възможно подобно нещо и какви са неговите идеи и тези на екипа за тази част от новият сайт!!!Разбира се ,темата е отворена за други предложения и препоръки.......
Редактирано от автора , 27.11.2014 02:11:50
Проверих сайта впрочем - и да там при визуализиране има воден знак, но не върху самата снимка - а върху черното поле до нея -
следователно при търсене в гугъл снимката ще се показва без него - т.е ще още по-лесна за сваляне. И впрочем, пробвах да видя какво ще покаже гугъл - въпреки наличието на воден знак върху снимките в самия сайт, при визуализация на изображението през гугъл изображения не само че НЯМА воден знак от какъвто и да било вид, но и можеш да си сваляш на поразия, било то потребител или не. Единствените снимки, които се появяват с воден знак са онези качени в сток категорията на сайта- всичко друго е free for the taking.
Да не говорим, че още при регистрацията въпросният сайт се рекламираше с една от следните функции use hundreds of images for editorial purposes FOR FREE with our free tool. Но смятам хубавичко да го разгледам.
Съгласна съм, че ако на някой му се занимава би могъл така да направи колаж от кадри, че и авторът му да не го познае. Обаче 90% от човечеството или няма нужните умения или просто не му се занимава. В резултат на което, аз подкрепям мнението на jordan_rusev по въпроса. Както дадох и примера с PiXOTO.com - направили са система, която само УЛЕСНЯВА кражбата.
Ето така изглежда снимката през сайта:
https://www.pixoto.com/images-photography/animals/birds/eagle-eye-5862010407354368
Има воден знак. И в сайта, ако си регистриран потребител, ти дава да свалиш само html.
Ако обаче работиш с гугъл изображения - никаква регистрация не ти трябва - воала.
А ето така изглежда същата снимка, която свалих през гугъл:

Така че очевидно системата не работи добре.
И имайки в предвид, че сайта е известен и международен ме съмнява ние да открием топлата вода.
Така че - оставам си с мнението - воден знак ВГРАДЕН в самото изображение, така че да трябва да си поиграеш да го триеш. А не нещо, което гугъл лесно може да прескочи.
И по въпроса с гласуването - не виждам нищо лошо всеки да може да гласува за колкото иска снимки.
Редактирано от автора , 27.11.2014 14:35:41
Редактирано от автора , 27.11.2014 16:30:05
Не смятам че цялата тая дискусия има какъвто и да е смисъл - твоят пост, моят и няколко други показват колко безмислена е идеята да се качват снимки без воден знак или пък излишно да се усложнява и товари системата. Анонимно гласуване просто не може да има и да е напълно анонимно, че и да се защитят снимките на сайта от кражби. Единствения шанс да е анонимно е да гласуваме за бели полета - тогава ще е анонимно и нереално.
И да, вече чакаме какво ще каже админа.
Редактирано от автора , 27.11.2014 16:56:56
Разгледах го, намерих няколко снимки с водни знаци на авторите, отговорих си сама :) Както казах каквато и да е системата, винаги има начин. Със или без воден знак всяка снимка може да се открадне, ама дето Джордан Русев казва поне да се знае автора като не са го питали. Аз имам друга позиция за авторските права в Бг, но щом повечето се обединяват зад идеята са маркиране на снимката така да бъде, няма да има анонимно гласуване.
Редактирано от автора , 27.11.2014 17:04:38
Никой не те спира да качваш снимки с воден знак там.Само ако качваш снимката за продажба - тогава изрично си пише, че трябва да е без. Същото важи и за гласовете - гласуваш за колкото ти се иска. Лимит снимки на седмица - 20. Максимални килобайти за файл - май няма.
Ако някой желае да свали снимка от сайта и да я ползва някъде - е задължен да посочи автора и заглавието й както е в сайта. Поне съм си виждала снимки да се мотат така из нета.
Това знам аз. Имам регистрация там от около година:)