Въвеждането на много строги мерки в коя да е система води винаги до един и същ резултат:изолация, сегрегация и т.н.Противник съм на елитаризацията във фотографията.Накрая остават 50-60 елитни автори които сами се гледат.
По съм склонен за премахването на името на автора от снимката.Има автори със собствен облик и по снимките се познават кой кой е.
П.П. Предлагам мачетето за сеч да се връчи на дядолирикс(Deadlirics). :-)
Случи ми се за втори път, да гласувам без да искам. Хем след първия път като го направих много внимавам като превъртам на телефона да не натисна нещо попогрешка, ама на пак го направих.
В тази връзка имам предложение за нова функционалност - възможност за анулиране на вече даден глас. Не че е болка за умиране, но ми хрумна, що пък да скучаят програмистите :)
Не съм убедена дали няма да бъде използвано и това по някакъв начин да се контролира рейтинга на свои хора, затова си мисля, че ако все пак се внедри подобна опция, да е активна само в рамките на 2-3 мин примерно след самото гласуване.
Редактирано от автора , 31.08.2015 00:18:03
Такива драконови мерки ми напомнят за ранният соц.По тази логика при въвеждането им след първите 48 часа сам си изтривам останалите ми половина снимки и се заемам с нови творчески проекти.:-)
Въвеждането на много строги мерки в коя да е система води винаги до един и същ резултат:изолация, сегрегация и т.н.Противник съм на елитаризацията във фотографията.Накрая остават 50-60 елитни автори които сами се гледат.
По съм склонен за премахването на името на автора от снимката.Има автори със собствен облик и по снимките се познават кой кой е.
П.П. Предлагам мачетето за сеч да се връчи на дядолирикс(Deadlirics)
Ще си позволя да отговоря на този пост. Наистина употребих думата "Драконови", но след това ако се зачете човек в предложението ми, мисля че не са толкова драконови

Собствениците определят правилата, а ние решаваме дали ни харесва и участваме или не. Явно тук нещо се къса за да е такова положението. Много от съфорумците се ориентираха отдавна по други сайтове, виждам как някои се мернат, пуснат 2-3 снимки и пак ги заняма - защо е въпроса! Намерете ми съфорумец който да харесва новото точкуване и лично ще почерпя - това е една от причините и съм го писал вече. Някой беше много точно написал - математиката стои над фотографията. Другата основна причина е ниското фотографско ниво в момента. Кога за последен път сте прочели критика в коментар? Гледа ли се за идея, композиция, тъмни или прегорели места, а да не говорим за по-фотографски неща! Собствениците прехвърлят този проблем на нас и в определена степен са прави, но все пак лостовете са във тях! Мисля че може да се направи доста по въпроса или поне да се опита.Баджанаштината е проблем навсякъде в по-малка или по-голяма степен и ако беше поработено по този въпрос съм убеден че много хора щяха да се върнат тук!
Мисля че по подобни теми трябва да се коментира преди всичко - броя на снимките, отсяването им, любимите, начина на показване на коментарите и т.н. нека да бъде нещо второстепенно.
Медду другото не знам как е при вас, но при мен с постоянните промени сайта ми се отваря все по-бавно, а това също не е за подценяване когато човек си избира място където да пуска снимките си.
Спорна седмица на всички!

Редактирано от автора , 31.08.2015 15:14:15
Новият облик на сайта несъмнено е много по-красив и актуален ,има много плюсове в него ,прекрасен е ,но ,като функционалност загубихте много от опциите на старата платформа . Новият облик е копие на 500px , където вярвам всички имаме страница вече. Чудесно копие,но си остава копие ,а оригиналността е ценна . Предходната платформа беше простичка и ограничена ,но оригинална и интересна ,и най- вече различна . Имаше по-успешен състезателен принцип и палеше здравословна спортна злоба :) С бърз поглед можеше да установиш кой са авторите на седмицата , индивидуалната информация за тях / изложби ,рейтинг и т.н. / ,новите теми във форума ,новите статии . Ще излъжа,ако кажа ,че не посещавах поне веднъж дневно страницата. Усещаше се някакво общество на фотографите , беше лесно да се учиш . С новата платформа за съжаление всичко това е минало. Поредица от кликания и търсения е необходимо ,за да стигнеш до всяко едно от горните . Тотално изчезна усещането за общност и се наложи усещането за индивидуална показност ,подобно на фейсбук . Кара ме да влизам все по- рядко .Веднъж седмично ,но с надежда да открия промяна .
Още веднъж , ще се извиня, ако мнението ми изглежда ,като неуважение на нечий труд . Най-малко искам да засегна някого . Поздрави и дано вятърът задуха в посоката на вървене . :)
Здравейте уважеми нови собственици на този сайт. Ще ви споделя мнението си ,като не искам да обидя никого,нито да го провазглася за веждесъщо ,но е мое,следователно важно за мен ,надявам се от някакво значение и за вас . :)
Новият облик на сайта несъмнено е много по-красив и актуален ,има много плюсове в него ,прекрасен е ,но ,като функционалност загубихте много от опциите на старата платформа . Новият облик е копие на 500px , където вярвам всички имаме страница вече. Чудесно копие,но си остава копие ,а оригиналността е ценна . Предходната платформа беше простичка и ограничена ,но оригинална и интересна ,и най- вече различна . Имаше по-успешен състезателен принцип и палеше здравословна спортна злоба :) С бърз поглед можеше да установиш кой са авторите на седмицата , индивидуалната информация за тях / изложби ,рейтинг и т.н. / ,новите теми във форума ,новите статии . Ще излъжа,ако кажа ,че не посещавах поне веднъж дневно страницата. Усещаше се някакво общество на фотографите , беше лесно да се учиш . С новата платформа за съжаление всичко това е минало. Поредица от кликания и търсения е необходимо ,за да стигнеш до всяко едно от горните . Тотално изчезна усещането за общност и се наложи усещането за индивидуална показност ,подобно на фейсбук . Кара ме да влизам все по- рядко .Веднъж седмично ,но с надежда да открия промяна .
Още веднъж , ще се извиня, ако мнението ми изглежда ,като неуважение на нечий труд . Най-малко искам да засегна някого . Поздрави и дано вятърът задуха в посоката на вървене . :)
Здравейте,
Благодаря за изказаното мнение, въпреки, че не съм собственик, а администратор и част от екипа разработил новата платформа ще си позволя да Ви отговоря.
Преди да започнем разработката направихме проучване, какво предлагат водещите сайтове в областта на фотографията и заимствахме някои добри практики, „притеглихме“ негативните мнения от предходния 4coolpics. Повечето потребители или поне тази част, която пишеше във форума недоволстваха от отношението на администраторите. Главно за това, че имали фаворити и проявяват пристрастия към тях. Затова целенасочено направихме автоматизация на популярните снимки и те да се подреждат по събрани брой гласове (рейтинг). Така отпаднаха „Избор на редактора“ и „Автор на седмицата“.
Новите теми във форума и последните коментари все още може да ги преглеждате от персонализираната начална страница. Също може да преглеждате последно добавените снимки с опция за сортиране по дата, рейтинг и посещения (което липсваше в старата платформа), може да преглеждате последните качени снимки на следваните от Вас автори и др.
Казвате, че използвате „поредица от кликания“ за да достигнете желаната информация, моля дайте ми конкретен пример за да направим оценка и съответните корекции – никога не сме твърдели, че сме безгрешни.
Що се касае до усещането за общност и усещането за индивидуална показност се изчерпахме от към идеи. За голяма част от потребителите е важно да набавят точки и да влязат в някоя класация. За нас администраторите не е тайна, че се „връщат“ гласове от любезност. И си сигнализират с коментари от рода палче на горе, !!!, или само с коментар. Опитахме се и тази практика да прекъснем като изисквахме минимален брой символи за коментар с цел да се насърчава градивни мнения и критика, но това не се хареса на много потребители и решихме да го махнем.
Получавали сме не едно запитване от рода „Имам загубен глас. В момента има гласували за мен 9 човека а трябва да са 10, защото толкова са коментарите...“, или „имам рейтинг на снимката 49,5. Защо не е в класацията популярна снимка за седмицата“ – въпреки, че снимката е качена преди две седмици. Автори с по-голям опит спряха да коментират под снимките, защото след оставен градивен коментар биват нападани от колегите си не търпящи критика. И ред други.
Вие на наше място как бихте изградили общност?
Моля за извинение, ако съм засегнала някой, не е целенасочено и не визирам никой потребител.
Здравейте уважеми нови собственици на този сайт. Ще ви споделя мнението си ,като не искам да обидя никого,нито да го провазглася за веждесъщо ,но е мое,следователно важно за мен ,надявам се от някакво значение и за вас . :)
Здравейте,
Благодаря за изказаното мнение, въпреки, че не съм собственик, а администратор и част от екипа разработил новата платформа ще си позволя да Ви отговоря.
Преди да започнем разработката направихме проучване, какво предлагат водещите сайтове в областта на фотографията и заимствахме някои добри практики, „притеглихме“ негативните мнения от предходния 4coolpics. Повечето потребители или поне тази част, която пишеше във форума недоволстваха от отношението на администраторите. Главно за това, че имали фаворити и проявяват пристрастия към тях. Затова целенасочено направихме автоматизация на популярните снимки и те да се подреждат по събрани брой гласове (рейтинг). Така отпаднаха „Избор на редактора“ и „Автор на седмицата“.
Новите теми във форума и последните коментари все още може да ги преглеждате от персонализираната начална страница. Също може да преглеждате последно добавените снимки с опция за сортиране по дата, рейтинг и посещения (което липсваше в старата платформа), може да преглеждате последните качени снимки на следваните от Вас автори и др.
Казвате, че използвате „поредица от кликания“ за да достигнете желаната информация, моля дайте ми конкретен пример за да направим оценка и съответните корекции – никога не сме твърдели, че сме безгрешни.
Що се касае до усещането за общност и усещането за индивидуална показност се изчерпахме от към идеи. За голяма част от потребителите е важно да набавят точки и да влязат в някоя класация. За нас администраторите не е тайна, че се „връщат“ гласове от любезност. И си сигнализират с коментари от рода палче на горе, !!!, или само с коментар. Опитахме се и тази практика да прекъснем като изисквахме минимален брой символи за коментар с цел да се насърчава градивни мнения и критика, но това не се хареса на много потребители и решихме да го махнем.
Получавали сме не едно запитване от рода „Имам загубен глас. В момента има гласували за мен 9 човека а трябва да са 10, защото толкова са коментарите...“, или „имам рейтинг на снимката 49,5. Защо не е в класацията популярна снимка за седмицата“ – въпреки, че снимката е качена преди две седмици. Автори с по-голям опит спряха да коментират под снимките, защото след оставен градивен коментар биват нападани от колегите си не търпящи критика. И ред други.
Вие на наше място как бихте изградили общност?
Моля за извинение, ако съм засегнала някой, не е целенасочено и не визирам никой потребител.
Уважаемая г-жо,
благодаря за отговора и отделеното време . Помня ви от последната изложба на сайта / за съжаление последна / и тогава също бяхте много мила .
Разбираемо е,че се борите с " приятелските гласове " ,но сами по себе си ,те са неразбираемо явление !
Освен да гъделичкаш егото си , какъв друг смисъл има в събирането им ? Егото понякога е здравословно , но радва ли се то на организирано ръкопляскане ? :)
А твореца има ли нужда от ръкопляскане ? Най-големите в историята винаги са били недооценени във времето си ,хората не успяват да ги разберат. Ако участваха в класации какво ?
Идеята ми е ,че горното ,странно явление не може да бъде спряно,освен,ако всеки не спре да плюе сам в купичката си.
С правилници обаче едва ли ?
Ще ми се да ви дам отговор за това,как да стане общност отново ,но съм далеч от тази област . Сигурен съм обаче ,че ще е детска игра за всеки добър програмист да обедини сегашната визия на сайта с предходния чар и усещане .
Още веднъж благодаря за отделеното време и ще продължавам да се надявам . :)
П.С. Несъмнено проблемът с тоталното отцъствие на администратори е решен,поздравления за което !

Редактирано от автора , 20.09.2015 21:27:05

В момента за последните 24 часа в сайта са пуснати шейсетина снимки и повече от половината са без глас или с по един глас и по-голямата част от тях имат под 10 отваряния. Анкетите са хубава инициатива (закъсняла според мен), но искам да попитам с какво пуснатите в момента ще подобрят качеството и интереса. Очевидно е че проблема не е дали ще си пусна 14-те снимки за един ден или ще пускам по 2 на ден, а това да са качествени снимките ми, да има кой да ми ги отвори и най-важното - да ми подскаже с коментар за лошо качество, слаба композиция и подобни. Иска ми се да чета тук коментари и разсъждения на тема примерно защо добрите автори не се задържат тук, защо има тотална липса на критика под снимките (за разсъждения по настройките при снимането пък да не споменавам), защо добри автори се кефят с хвалебствия под много слаби снимки (наскоро видях едно макро с тотално избягал фокус в първата десятка за деня) и подобни. Дори само премълчавайки си по подобни въпроси всички ние (управа и потребители) малко по малко унищожаваме сайта.![]()
И аз като програмист да хвана хората за краката и да ги "бия" да ползват сайта ли? Работим постоянно, слушаме какво се иска от Вас потребителите. Хората имат навици и те трудно се нарушават. Фейсбук стана една много лесна и достъпна платформа за снимки и повечето вече се възползват от това.
Колкото до коментирането под анкетите, не би трябвало да има каквото и да е ограничение. Ще погледна пак.
В момента за последните 24 часа в сайта са пуснати шейсетина снимки и повече от половината са без глас или с по един глас и по-голямата част от тях имат под 10 отваряния. Анкетите са хубава инициатива (закъсняла според мен), но искам да попитам с какво пуснатите в момента ще подобрят качеството и интереса. Очевидно е че проблема не е дали ще си пусна 14-те снимки за един ден или ще пускам по 2 на ден, а това да са качествени снимките ми, да има кой да ми ги отвори и най-важното - да ми подскаже с коментар за лошо качество, слаба композиция и подобни. Иска ми се да чета тук коментари и разсъждения на тема примерно защо добрите автори не се задържат тук, защо има тотална липса на критика под снимките (за разсъждения по настройките при снимането пък да не споменавам), защо добри автори се кефят с хвалебствия под много слаби снимки (наскоро видях едно макро с тотално избягал фокус в първата десятка за деня) и подобни. Дори само премълчавайки си по подобни въпроси всички ние (управа и потребители) малко по малко унищожаваме сайта.![]()
И аз като програмист да хвана хората за краката и да ги "бия" да ползват сайта ли? Работим постоянно, слушаме какво се иска от Вас потребителите. Хората имат навици и те трудно се нарушават. Фейсбук стана една много лесна и достъпна платформа за снимки и повечето вече се възползват от това.
Колкото до коментирането под анкетите, не би трябвало да има каквото и да е ограничение. Ще погледна пак.
Сравнението с Фейсбук говори за грешна концепция.Фейсбук и един сайт за АВТОРСКА ФОТОГРАФИЯ СА /БИ ТРЯБВАЛО ДА СА коренно различни неща!
Сравнението с Фейсбук говори за грешна концепция.Фейсбук и един сайт за АВТОРСКА ФОТОГРАФИЯ СА /БИ ТРЯБВАЛО ДА СА коренно различни неща!
Да така е... и въпреки това хората си ползват групите там, споделят си каквото искат и който не ги кефи излита :) Допитах се до няколко господа от моето обкръжение, които също вече не посещават Photopalce и всички си качват из разни групи във FB.
Да така е... и въпреки това хората си ползват групите там, споделят си каквото искат и който не ги кефи излита :) Допитах се до няколко господа от моето обкръжение, които също вече не посещават Photopalce и всички си качват из разни групи във FB.
Според мен това само показва, че нещо не е наред тук.
Фейсбук е платформа, която позволява да се качат лесно голям брой снимки - няма да се лъжем, почти няма фотограф, който да не я ползва, защото така хората забелязват, че съществуваш по-лесно и по-бързо. Там обаче рядко ще срещнеш хора, които наистина да знаят какво правят, а не просто "да си изпразват картите памет" със снимки от семейния албум или от последната организирана екскурзия. Онези, които са истински добри пък, не са склонни към какъвто и да е диалог. Да не говорим, че под 50% от снимките се разразяват разни скандали. Не трябва ли да се стремим към нещо по-добро от това? (ползвам множествено число неслучайно - това зависи както и от управата и администраторите изобщо, така и от потребителите)
Мен също почна да ме дразни, и още повече - да ме притеснява - фактът, че напоследък виждам като ново качени сигурно 80% снимки, които никой изобщо не би трябвало да качва никъде освен в семейния албум, или в личния си профил в социалните мрежи. Кадри, които може и да запечатват много мил момент, незабравим за автора, но иначе нямащи никаква (с големи букви НИКАКВА) фотографска стойност. Още по-притеснителното е, че в някои от групите във Фейсбук, в които членувам - някои от които български и с по 10 -15 хиляди членове - започвам да виждам много повече добри кадри, отколкото тук. (говоря за общо впечатление).
Само с тюхкане няма да стане - Фейсбук ще си е там и който иска ще си го ползва. Целта - поне според мен - е този сайт да стане ПО-ДОБЪР. Не е нужно да ставаме сноби от типа - качи една снимка на седмица и ако никой не гласува - да я изтрием. Всеки е започнал от някъде - предполагам, повечето от абсолютната нула. Как да се научиш, ако не правиш грешки? Обаче -
- трябва да се намали броят снимки на ден - 2-3 са предостатъчно. не е нужно да се качват всичките заедно и да гледаме кадър №354 как любимото детенце се маже с шоколадова торта за пореден път - при положение, че отдадената майка пуска снимки цяла седмица как то се маже с най-разнообразни хранителни продукти, или кадър №765 изобразяващ, изключително "художествено" и в лизък план задните части на жена, която се пече на плажа и нищо не подозира, че е модел на псевдофотограф, чиято единствена цел е да качи снимката със сексистки или пошъл коментар.
- когато последните 30 кадъра на автора са едни и същи, с едно и също или твърде подобно съдържание (имам в предвид изпразване на картата памет на кадри, които явно са за семейния албум или за сайтове от сорта на 9GAG) - да получава предупреждение от администратор - примерно, че ако качи още една такава снимка, ще има забрана да качва да речем един месец, или нещо подобно. Все пак не става и всеки да си прави каквото иска. Ако ние всички само гледаме безучастно как някои (те се виждат в общия поток снимки кои са) си разиграват коня и съсипват качеството на снимките в сайта и прогонват по-добрите автори, този сайт рано или късно ще престане да съществува.
- трябва - по някакъв начин - да се ограничи качването на глупости - тук обаче трябва да се включим и ние, потребителите, като за глупости просто не се гласува - така рано или късно спамърът ще се откаже.
Поздравления, че сте оправили конкурсите, между другото! Един нов няма да навреди и, ако се рекламира тук -там, може да привлече нови хора и да върне част от старите автори. Начинът на визуализация на снимките в страниците (без да се отварят, от общата страница с качени) също е много добър.
Редактирано от автора , 15.10.2015 17:20:35
Това с анонимността е нож с две остриета точно заради водните знаци. А те все повече ще почнат да се ползват заради наглостта която цари в нета.
Не е нужно да ни "биете" г-н Христов, създайте условия да ни е интересно да публикуваме тук. Пускат се и много добри снимки, от тук са проходили повечето добри фотографи и ако се подобри нивото съм убеден че много от тях ще се върнат. Всички неща за които правите анкети в момента (това че има анкети одобрявам) можем самите ние да отрегулирваме ако успеете да ни "събудите" - какво ви пречи примерно да давате да кажем месечена дребна награда за най-добри коментари (критика, рецензия). Друг пример - евентуално няколко точки бонус ако снимката е с ескиф(предпоставка за коментари по настройките е това). Потърсете подобни "лостове" с които да се съживи малко сайта, да стане малко повече фотографски - събудим ли се ние самите ще отрегулираме другото.
Хубав уйкенд на всички!

Редактирано от автора , 16.10.2015 10:21:03
Благодаря за пожеланието, хубав уикенд и на теб!

Забелязах, че името на галерията излиза и в балончето в дясно. Нужно ли е? Просто леко ми дразни погледа, а и по-долу в информацията галерията също е посочена.

Освен това, другият бутон "Започни разходката", пречи при натискане на стрелката за следваща снимка.
Искам да споделя и нещо за системата за коментиране. Според мен няма нужда да се отваря нов прозорец, диалогов или какъвто и да е, при писане на коментар. В началото си дадох време да свикна, но с времето мисля, че забавя допълнително процеса и работата със сайта. Мисля, че полето за коментар трябва да е отворено и да се пише в него директно на самата страница на снимката (както беше преди).
Поздрави!

![]()
Забелязах, че името на галерията излиза и в балончето в дясно. Нужно ли е? Просто леко ми дразни погледа, а и по-долу в информацията галерията също е посочена.
Освен това, другият бутон "Започни разходката", пречи при натискане на стрелката за следваща снимка.
Искам да споделя и нещо за системата за коментиране. Според мен няма нужда да се отваря нов прозорец, диалогов или какъвто и да е, при писане на коментар. В началото си дадох време да свикна, но с времето мисля, че забавя допълнително процеса и работата със сайта. Мисля, че полето за коментар трябва да е отворено и да се пише в него директно на самата страница на снимката (както беше преди).
Поздрави!
Разходката може да се скрие от настройките на профила, мисля че не веднъж съм го казал и описал.
Диалоговият прозорец при коментиране се отваря защото:
- Ако е най-отдолу и снимката има 200 коментара, ще трябва да заредите всичките преди да успеете да коментирате (зареждат се динамично при скрол до края на страницата).
- Ако искате да отговорите на коментар, пак трябва да става една голяма разходка нагоре-надолу из страницата, ако има повече от 10 коментара.
Единствено би било по-удобно, ако подредбата е обратна (най-новите - най-отгоре) или когато има малък брой коментари. С цел да се угоди на всички претенции се получават неудобства. Facebook правят функционалности, хората са недоволни но накрая млъкват и свикват, понякога и това е подход :)
Диалоговият прозорец при коментиране се отваря защото:
- Ако е най-отдолу и снимката има 200 коментара, ще трябва да заредите всичките преди да успеете да коментирате (зареждат се динамично при скрол до края на страницата).
След като се зареждат динамично при скрол, не мисля, че е проблем да е така, вместо диалогов прозорец.
Facebook правят функционалности, хората са недоволни но накрая млъкват и свикват, понякога и това е подход :)

Супер! Само че това не е Facebook. Нямате милиони потребители. Като гледам и кои са активните, сме шепа хора, които останахме в този сайт. Но пък подходът Ви вече ще ми е ясен за напред!

Поздрави!
Редактирано от автора , 20.10.2015 15:14:24
Мишо обикновенно мотивите на около 99% от възрастните за да направят нещо са два: единия е пари (разбирай всичко свързано с повишаване на доходите) а другия е признание (чисто егоистично и самоцелно). Така че всичко това за "лостовете" е добре казано и ще свърши работа при останалати около 1% от хората, но на тях не им трябват подобни "гъдели" защото и начина им на мислене е съвсем друг. За нашето общество единственото лекарство е - конкурс, съревнование, мерене на мускули, теглене на мозъци, перчене с техника и умения ........ както искаш така го наречи. Конкуренцията движи света, не помня кой го е казал. Аз го перефразирам "конкуренцията при обикновения човек който е само консуматор, движи единствено и само собственото му развитие. Гениите или духовните водачи които всъщност наистина движат света напред нямат нужда от стимули и съревнование"
Благодаря за пожеланието, хубав уикенд и на теб!
Ако не се събудим малко, ако не живне малко сайта нищо добро не го чака - едва ли си съгласна с това което е в момента. Само разсъждения не помагат (начетох се на подобни мъдрости още в старата платформа когато имаше допитване за новата визия). Опитвах се да кажа че ако се подобрява визията само промяна трудно ще настъпи. thunderbird добре го е казал - няма живот в сайта! Това е очевидно и затова дай предложения - мъдрите разсъждения едва ли ще помогнат.