Популярни снимки за

Всички снимки

Новата платформа на сайта

Както информирах в темата за нов собственик, работата при нас напредва. Към момента имаме реализирана потребителска система, форум, рейтинг система. Остава да проектираме и дизайн, което няма да отнеме повече от 10-15 дни. През уикенда текат тестови миграции на цялата база данни и в Понеделник ще видим какъв е резултатът.

Иска ми се в тази тема да обсъдим някои ключови аспекти от бъдещата платформа, като се надявам всеки от вас да изрази своето мнение за това как иска да изглежда и функционира бъдещият сайт.

В рамките на днешния ден ще отворя постинги по следните въпроси, като ще напиша какво смятаме ние и какво сме реализирали до момента:

1. Качване на снимка
2. Рейтинг на автори и снимки, гласуване
3. Администрация
4. Форуми
---------
5. Галерии, класации
6. Коментари
7. Условия за ползване

Редактирано от администратор , 20.05.2015 16:17:05

Четох за изложбите на другата Ви страница господин Админ, но нямаше къде да пиша там. Дано само аз не съм запознат с тези прояви. Обърнали сте гръб към много добри автори от 4CoolPics, които можеха да участват там в тези изложби. Не се сърдете, че и те могат да Ви обърнат гръб. За мен това е предателство към фотографите тук. Това е все едно всеки ден с Вас да си пием кафето и да изчезнете за един месец без да съм информиран, след което да ми заявите, че примерно сте били на...острови. На такъв приятел вътрещно казвам "да си жив и здрави" ,след кото отклонявам вежливо поканите на кафе. Дано е само лична обида към мен. Прегърнете по-топло сайта си и хората в него. Само мои пожелания !

Редактирано от автора , 22.11.2014 19:15:10

ДЕНЯТ СВЪРШИ!
Djoro,

Не приемам мнението ти и особено текста, че съм обърнал гръб на авторите. Казаното от теб дори ме обижда.

От момента на придобиване на сайта до днес текат интензивни дейности по разработка на новата платформа. В тези дейности аз и лицата, които работят по проекта влагаме много време и енергия. Тези дейности не са видими от авторите тук и няма да са видими преди пускането на новия сайт. Не съм сигурен, че дори след пускането на новата платформа ще се види „видимо“ това, което сме напрвили, поради причината, че няма да се оцени обективно дългосрочната стратегия, визия и възможността чрез пренаписването на платформата чрез нови технологии да позволи гъвкавост и динамичност. Това по никакъв начин не означава, че аз и хората зад проекта не даваме всичко от себе си за него. Към момента в разработка на новата платформа са вложени над 10 човекомесеца труд, а до официалното пускане трудът ще се равнява на 14-16 човекомесеца. Това в парично изражение можеш да го сметнеш на база на нормата на възнаграждение и допълнителните разходи за опитен програмист. Инвестицията ще продължава във времето и ще е свързана с внедряването на нови функционалности. Ако това означава, че съм обърнал гръб на теб и авторите – нямам думи за думите ти!

В момента нямам готовност да организирам събития от името на сайта. Такава готовност ще имам след пускане на сайта и заработване на бранда като цяло. Изложбите ги подпомогнах финансово, но не бях аз основният организатор. Ако и ти имаш амбиция и планове да организираш подобни мероприятия с удоволствие ще те подкрепя.

Редактирано от администратор , 24.11.2014 07:01:54

Качване на снимка
Качването на снимка ще се осъществява по следният начин:

1. Първи етап: Потребителят избира снимка и натиска бутона „Качи“.

При този етап снимката се качва на сървъра, преоразмерява се и се извличат данни, ако такива има. Преоразмеряването става автоматично в 3 различни резолюции, които са нужни за правилното визуализиране в различните секции на сайта – small thumb, medium thumb и regular image. Лимитите за пропорцията и големината са силно редуцирани. Няма да се налага да преоразмерявате и компресирате снимката си – за това ще се грижи системата. Единсвеното ограничение за размера е в рамките на 10 MB, а формата – JPG. Оригинал на снимката без допълнителна компресия и преоразмеряване ще се пази на сървъра и във всеки един момент автора на снимката ще може да си я изтегли в оригинал. Достъп до оригиналната снимка с висока резолюция ще има само автора.

2. Втори етап: Потребителят добявя параметри към снимката.
В този етап потребителя задава следните параметри:
- Име на снимката
- Ключови думи
- Тяло
- Обектив
- Координати
- Категория/категории

Тъй като на този етап снимката вече е качена и е извлечен EXIF, ако такъв има, то системата автоматично ще попълни полетата, които могат да се извлекат от EXIF за улеснение на потребителя.
В EXIF се пазят над 40 различни стойности. В базите данни обаче ще се записват само най-важните стойности, а именно: тяло, обектив, exposure time, aperture, focal length и ISO. Всеки потребител ще може да избира дали в публичната част да се визуализира EXIF информация за снимката му.
Координати

Още на този начален етап сме заложили записването на координати на снимката. За момента само ще събираме данни за координатите, а в бъдещ период внедрим технология за позициониране на снимките върху Google Map. Координатите ще се вземат автоматично при наличието им в EXIF или могат да се въвеждат ръчно посредством поставяне на pin върху картата. Добавянето на координати е пожелателно и опционално.
Рейтинг на автори и снимки, гласуване

В новата платформа няма да има квадратчета, а рейтинги. Рейтингите ще бъдат 2 вида – за снимка и за автор, като двата рейтинга ще корелират. Формулите и концепциите са взаимствани от големи фотографски сайтове, включително 500px. В концепцията за рейтинги обаче има и авторски елемент, който не се среща другаде. Публикувам версия на първоначалните формули. Имаме и по-нова и изчерпателна версия на документа, но повечето новости са на хартия и ще ми е нужно време да ги въведа на Word. Ако някой има интерес мога да публикувам и актуалните формули:

http://4coolpics.com/files/Description.pdf

Рейтинг на автор

Рейтинга на автора ще се определя от сумарният брой гласове за неговите снимки. Колкото повече неговите снимки се харесват, толкова по-висок рейтинг ще има. Рейтинга на автора започва от 0 и нараства неограничено във времето.

Концепция значимост

Когато някой гласува снимка, рейтингът на автора на снимката се покачва с фиксирани точки и допълнителни точки. Фиксираните точки се получават независимо от рейтинга на гласуващия, а допълнителните точки се получават в зависимост от рейтинга на гласуващия. Идята на тази концепция е, че ако за ваша снимка гласува значим автор, който е признат (тоест с голям рейтинг), то вие да получите малко повече точки, отколкото ако за вас гласува някой новорегистриран потребител без рейтинг. Точният коефициент ще се определя във времето. За момента са заложени 70% твърд рейтинг и 30% променлив. Така например ако за ваша снимка гласува автор със следния рейтинг, то вашия рейтинг ще се увеличи както следва:

При максимален рейтинг на автор в целия сайт 10 000 точки:
- За ваша снимка гласува автор с 0 рейтинг, вие получавате 0.7 + 0 = 0.7 точки;
- За ваша снимка гласува автор с 5 000 рейтинг, вие получавате 0.7 + (0.3*5000/10000) = 0.85 точки;
- За ваша снимка гласува автор с 10 000 (най-добрия автор) рейтинг, вие получавате 0.7 + (0.3*10000/10000) = 1.0 точки;

http://4coolpics.com/files/Rating.PNG

Рейтинг на снимки

Рейтингът на снимките ще наподобява концепцията на 500px и ще варира между 0 и 100 чрез логаритмично разпределение. Снимката бързо ще набира първоначалният рейтинг, но за достигане на рейтинг, близък до 100 ще са нужни толкова гласове, колкото е получила снимката с най-висок рейтинг в целия сайт.

В 500px умишлено свалят рейтингите на всички снимки веднъж в денонощието. При тях също има концепция при която снимките, качени назад във времето получават все по-малко рейтинг при гласуване. Тази концепция най-вероятно е реализирана с цел да има динамика в галериите и целия сайт и по този начин се толерират новокачените снимки.

Рейтинг на снимки във PhotoPlace ще се сваля само ако се появи снимка, която събере достатъчно гласувания за да надвиши по гласувания снимката с най-много гласувания към момента. Тогава системата автоматично ще прекалкулира рейтингите на всички снимки с относителната величина на новите максимални гласове.

Концепцията за значимост, която е описана по-горе ще важи и при смятането на рейтинг на снимките.

Класации

В новия сайт ще може да се избират снимки, подредени по рейтинг за последните 7 дни, 30 дни, 3 месеца, 1 година, като класацията по време ще може да се прилага и на ниво категория.

http://4coolpics.com/files/BrowseImages.pdf

Редактирано от администратор , 24.11.2014 09:09:07

Администрация

Верифициране на нови снимки

В новата система сме заложили функционалност за верификация на новите снимки. Това означава, че при качване на снимка от автор, тя моментално се визуализира в галериите и класациите, но в администрацията на сайта е със статут „за проверка“. Администратора на сайта ръчно ще преглежда всички неверифицирани снимки и ще следи дали те отговарят на общите условия и дали са позиционирани в правилната категория. В случай, че не се открие нередност снимката се верифицира. В случай на нередност снимката ще бъде свалена от сайта до уточняване с нейният автор.

Report система

В новата система е заложена функционалност, с която лесно всеки потребител на сайта може да докладва за нередност, свързана с коментарите (обиди, непристойно поведение), снимките (нарушение на авторски права, неправилна категория и др.). Администраторите на сайта ще преглеждат всички докладвания за нередности и ще предприемат нужните действия.

Избор на редактора

Заложили сме и функционалност за избор на редактора, включително по категории. Има и заложена функционалност определен автор да има право да избира снимка на редактора за дадена категория, друг автор за друга и т.н. Но тук имам нужда от помощ. Колебая се дали въобще тази функционалност да се активира. Доста се „плюе“ по избор на редактора в момента и се съмнявам, че това ще продължи за в бъдеще. Нямам ни най-малка представа как трябва да се подходи и как да се минимизира недоволството и личностните конфликти. Надявам се да помагате :)
Форум

В новата форумна система са заложени доста функционалности, които ще позволят по-лесната употреба и по-ефективните методи за модерация.

Категории

Реализирана е функционалност за категории и под-категории. По този начин съдържанието на форума ще бъде по-прегледно и лесно откриваемо. Например категориите Клуб Nikon, Клуб Canon и др. ще се обособят в главна категория „Клубове“.

Модерация

Всяка категория може да има собствен модератор. Внедрени са и опции, които ще позволяват ефективно модериране, лесно местене на теми, които не са позиционирани правилно.

Лични съобщения

Изградена е система за лични съобщения и приятелства. Надявам се чрез новата система да може да се осъществи ефективна комуникация между администраторите на сайта, модераторите и авторите.

Редактор на мнения

Интегриран е пълноценен редактор за мненията, който позволява оформяне на текста чрез бутони, а не както е сега – чрез тагове. Редактора позволява лесното добавяне на линкове, картинки, цитати от други мнения и т.н.

Съдържание във форумите

След като се пусне новата форумна система ще имам възможност лесно да създавам категории, да местя и подреждам постинги. Мисля да прегледам обстойно всички теми във всички категории и в случай, че има преобладаващо количество постинги с определена тематика да ги обособя в отделна категория.
Например ще се създаде категория „Събития“ с подкатегории „Сбирки“ и „Пленери“ и в нея ще се прехрълят всички теми от за тези събития от настоящата категория „Общи дискусии“. Така форума ще стане много по-прегледен, а информацията в него ще бъде лесно намираема и достъпна.
Качване на снимка - Въпроси!
1. Какво се случва с кадър с нестандартна пропорция - квадрат, панорама, и т.н.
2. Кому е нужно да се мотаят по сървърите 10 мегабайтови кадри?
3. Автоматичното преоразмеряване ще ли да е с достатъчно добро качество - загуба на детайл или прешарпване на участъци не е изключено - защо да не остане като опция за тези които не знаят как и не искат да се занимават с допълнителни дейности по качване на снимката, а за останалите де се спазват максимални размери на кадъра и килобайти? В крайна сметка намалявайки изискванията за знания към потребителя няма ли полека да го водим към затъпяване - Пример - "натисни тази картинка и всичко ще си стане само"!!!
4. Автоматичното преоразмеряване ще увеличи ли размера на кадъра до 1024 например, ако съм качил 900 пикселов кадър?
Въпросът за оразмеряването е хубав. И аз си мисля, че не е лошо все пак да има размер в килобайти, а който не може да оразмерява - да ползва вградената система. Аз също искам да попитам как настоящата рейтингова система на сайта ще се прехвърли в новия му формат или всички започваме от нулата. Същия въпрос и за вече качените снимки - ще бъдат ли прехвърлени в новия сайт или не? И ако да - как ще им се изчислява на тях рейтинга?
Преоразмеряване, качество

Автоматичното оразмеряване според мен ще бъде в голяма полза на хората, които не знаят как да преоразмеряват снимките правилно без да се губи качество в компресия. А тези, които знаят как да оразмеряват снимките си ще е най-добре да ги добавят в препоръчителните размери, които ще са упоменати при качване на снимката.

Преоразмеряване от по-ниска към по-висока резолюция не сме имплементирали и не смятам, че е правилно да се прави, но има такава опция.
Загуба в качеството не би трябвало да има. Скриптовете, които ползваме за манипулация на снимката се съобразяват с .jpg компресията на входния файл и я запазват същата. Днес ще направя тестове на скрипта с една моя снимка, която ще я прекарам за преоразмеряване до трите размера на сайта и ще публикувам резултатите.

Точните логиги за това как ще се процедира при нестандартни пропорции ги имам разписани, но не са при мен. По-късно като ги взема ще пиша и за тях.

Миграция

При миграцията ще бъдат мигрирани снимките, потребителите, коментарите, форумите. Нищо няма да се загуби. На практика разполагаме с цялата нужна информация за да „прекараме“ снимките и гласуванията през новата рейтингова система и да изградим рейтингите от началото на функционирането на сайта, така, както ако сайта е работил през цялото време с новата рейтингова система. Би трябвало класациите да не се променят значимо, тъй като променливия фактор на рейтинга на гласуващия не оказва значимо влияние. Тестова симулация пуснахме в Петък и се очаква днес по някое време да приключи. След като приключи ще анализирам данните и ще ви информирам.

Редактирано от администратор , 24.11.2014 11:33:24

С риск да съм пропуснала нещо от предишните постинги, ще си позволя да попитам новият формат на сайта само за Фотография ли ще бъде или ще има обособени раздели за Дигитал арт, Креатив, и компютърна графика?
Ще направите ли по-сериозен лимит за публикуване на снимки или ще останат нещата както сега?
Jino, за какъв лимит говориш, като не качваш снимки ? Помоли поне Админа да ми прехвърли твоя лимит, ще ти бъда благодарен. Има вече сайтове по 5 броя снимки на ден лимит. Въпреки благоразположението на Админа и периодичните отпуснати брой снимки към мен, не ми стигат. То и без това снимки няма в сайта, че да ги ограничаваме. Ти от какво се боиш, че нямаш сннимки или че другите имат. Един друг от време на врема пише за "изпразване на флашки", но да изпразниш флашки, трябва да имаш качено нещо
вътре. А пък аз мисля, че който не качва, не трябва да има изискване към сайта.

Редактирано от автора , 25.11.2014 13:35:48

Здравейте на всички!

Към admin

1.Предлагам да поместите във функционалността на сайта , да не отписва потребителя автоматично.Писах дълъг текст с въпроси към Вас и неможах да го публикувам ,защото съм бил отписан междувременно.

2.Темата за броя на снимките вълнува всички и е добре да се изясни този въпрос. Колкото и да са добри снимките ,12 снимки на един автор на ден ,та дори и за седмица е много (мое мнение).Има изключения на практиката показва ,че добрите снимки не се публикуват на "талази" и ако когато това стане ,дори и да са добри в повечето случаи нещо се повтаря.Било мястото снимано от 10 различни ъгъла , пък бил и авторкия почерг(...ако има такъв!). Хубаво е да има нови и хубави снимки в сайта ,но аз смятам, че намалена квота би довела до по-качествена фотография .Не се налагам,но си запазвам правото на мнение!Нека се дикутира повече този въпрос ,за да придобием всички представа за числото фотоси на седмица ,на ден или месец!

2.Какво ще се случи с неизполвания лимит на снимките ?Ще ги загубят ли потребителите след определения период или ще се натрупват?

3.Как ще изглежда първа страница на новият сайт?Кои снимки ще намират място на първа страница?

4. Ще могат ли потребителите да създават собствени галерии за снимките си ?

5.Би ли се харесала идеята да има всеки месец или пък на всеки 3 месеца "Рецензия на професионалистта" или нещо подобно и тук искам да уточня какво имам предвид...

Идеята ми не е да се избере една перфектна снимка и да се изкажат всякакви хвалби и тем подобни или пък обратното !Не , идеята е да се направи анализ на една свободно избрана снимка, като това, според мен, би помогнало на потребителите при заснемане и обработка на бъдещите снимки.Темата ,ако бъде приета би било добре да се дискутира с останалите учавстващи събеседници и желаещи да изкажат мнение потребители.

Това е, което исках да споделя с всички вас!

Към всички!

Един призив !!!Нека спрем да се боричкаме и ако наистина искаме да бъдем част от този сайт(под каквато и да е форма) да забравим личните пристрастия или натрупана нетърпимост, ПОНЕ докато се уточнят подробностите .Имаме шанс да дадем собствените си предложения към модераторите и админа, както и да разберем какви са техните идеи за сайта!Това би трябвало да е достатъчно.Ако с нещо не сте съгласни ето тук е времето и мястото да го споделите!

Разбирам,че някои ще решат, че съм отдавна, а други , че съм от вчера в този сайт.
Всички сме попаднали по различно време и сме били различно подготвени за "подобаващо" участие в този форум, но при елементарно желание от страна на повечето от нас нещата могат да се подобрят.Колко и кога зависи от двете страни -потребителите и уредниците на сайта !Ясно е ,че всеки вече може да си купи хубав апарат на разумна цена (нов или стар) и някакъв софт за обработка и да стане потребител в който и да е сайт.Проблемът е, че не всеки си дава сметка, че това е само стартовата линия!Иска се повече от желание и знание ,за да продължим...!

Поздрави на всички !
Ако гласуването не е анонимно резултатите ще са компроментирани. Нещо повече - авторът трябва също да остане анонимен, а снимките не трябва да имат отличителни белези които да го разпознават. Авторът да се покаже чак в една класация - била тя тридневна или седмична. Поздрави!
Много ми се искат две неща. Силно да се ограничи броя на качваните снимки, за да има възможност да се разглеждат галериите и да не се пропускат хубавите кадри. И също така да има история за всеки автор. Например : автора е снимал за еди коя си медия, бил е канен да отразява еди кое си мероприятие, участвал е самостоятелно или в екип в еди коя си изложба. Така претенциите за уникалност и неповторимост ще имат отправна точка. Име се създава не само с писане във форуми, а по скоро със реално постигнат резултат.
Идеята да има история за всеки автор е чудесна. Обаче за да има по-богата история ще е хубаво самият сайт да организира повече конкурси, изложби и пр. За броя снимки - и на мен 12 на седмица ми се виждат множко. Обаче кодовете, които се ползват сега ще останат ли и в новия сайт? Защото ако ги няма, тогава нещата се променят мъъничко.
Освен jino много други автори с история в този сайт, спряха да го посещават и използват, защото той бе ориентиран към по-голяма масовост - това беше ясно декларирано преди...и няма лошо, но в един момент се изгубваш в тази прекалена масовост...та подкрепям идеята за по-малък брой снимки на седмица, по-добра лична самооценка и преценка и повече фотография в новия сайт. Рейтингите ме интересуват доколкото ще изведат напред по-качествени снимки. Ще ми е приятно да влизам тук при нова визия, която явно се работи ... и при по-добра селекция на качествените кадри ... пиша това, защото по-горе се споменава 500px. Дано се доближим до тях, пожелавам го на новия админ Най-ценното на този сайт от създаването му бяха пленерите, сега пленери вече всички правят, но е хубаво и тук да се възроди традицията
Абсолютно съм съгласен с анонимността на автора и на гласуването.Остане ли някаква възможност за приятелско гласуване,всякакъв рейтинг губи смисъл!
Ако админите направят така че да ми хареса сайта ще качвам.
Честно казано иска ми се да направят така .
При повече от 2 снимки на ден нема да станат нещата.
Говоря за публикуване в галериите.
В профила си ако ще и 1000 на ден да качват все ми е тая.
Повече от една на 24ч. бих казал ,че е вече пречене да се видят снимките на другите!За тази работа си има фейсбук - контейнер за боклуци.
Съгласен съм с една на ден! Хем не е много, хем не е и малко. И както каза Джино ...в профила си да могат да качват и повече например по 4-5 на ден, но да не се публикуват в галериите.
Много жалко , че интереса към темата не е много голям.В крайна сметка касае всички потребители!

Аз също бих приел, че една на ден е достатъчно.С право потребителите да качват да речем 20 на седмица в личните си албуми.Така , който прояви интерес ще може да разгледа останалите снимки на конкретният автор в албумите.

Редактирано от автора , 26.11.2014 09:33:46

Относно лимита за брой снимки на ден, мисля си че може да е обвързан с рейтинга на автора до някаква степен. От една страна ще стимулира новите потребители към развитие, от друга ще се виждат повече хубави снимки, защото се предполага, че след като рейтинга ти е голям значи снимаш добре. Неизползвания дневен лимит не мисля, че трябва да се натрупва във времето, колкото си използвал използвал, другите ги губиш и си ограничен до настоящия дневен лимит.
За гласуването, съгласна съм с kdlaz че трябва да има анонимност за да се ограничи приятелското гласуване. Подкрепям начина за изчисляване на рейтинг на снимка и автор, защото ще изкара напред по хубавите снимки.
Това за автоматичното преоразмеряване не знам до колко е удачно и дали наистина няма да има загуба на качество, много амбициозно и трудоемко от ваша страна да интегрирате скрипта във всички браузъри да работи коректно. Може би ако има категория снимки от моб. устройства за там да, защото там ще се показва "момента" и няма да се гони качество, но за другите категории не мисля че е удачно, защото ако едно просто оразмеряване не можеш да направиш...какво въобще правиш тук? Все пак трябва да има някакво минимално ниво на познания. По никакъв начин не стимулирам затъпяването, а обратно. Трябва да се стимулира развитието. Съвременната фотография без постобработка е немислима и който иска да се занимава с фотография, най малкото трябва да знае как да си преоразмери снимките.
Моля попълнете полето.
Моля попълнете полето.
Регистрация Забравена парола