Популярни снимки за

Всички снимки

Новата платформа на сайта

Напълно съгласен с danivas 79 и KDLAZ! Aз също съм за анонимност, защото ще доведе до реални вотове!
Дани, приятелското гласуване много трудно може да бъде ограничено до "поносима степен". Всяко опитно око, може да разпознае авторите на поне 8, от всеки 10 снимки. Само не се сещам - толкова ли е трудно да се отразява по съвест това, което се вижда на екрана...
Качвам снимки в около 9 сайта, от които само два са български. Навсякъде има гласуване на приятелски начала. Но за да бъдеш допуснат да качваш снимки на по-горно ниво, трябва да представиш 10-15 снимки от най-различни жанрове. Жури разглежда снимките ти и одобрява или не по-горното ниво. В някои от сайтовете по мнение на "дежурния" редактор снимката ти ако няма по негово мнение необходимите качества, т.е, няма художествена стойност и е снимка за семейния албум, той я отклонява от страницата за гласуване без да присъстве наравно с другите по дължина на времето за гласуване, оставя я само в албумите на фотографа. И по мое мнение всички, " най-после и аз" както каза една фотографка тук за мен, станахме не фотографи, а червено квадратчовци. Трябва не повече от 10 души да носят тази степен за ниво "червено квадратче" и всяка година да я защитават. "Аз лично се обърнах с молба към Админа да бъдат премахнати тези две квадратчета под снимката ми и чакам потвърдителен отговор от Админа. Хайде да грабнем фотоапаратите и днес !
За избора на редактора и личностните конфликти. Докато има такова "нещо" ще има и "плюене". Единствения вариант да се избегне е да няма избор на редактора. На първа страница да се визуализират снимките с най - висок рейтинг от различните категории. Ако толкова държите да има избор на редактора може да има отделна категория "избор на редактора" и там редакторите да си слагат снимките които искат (не анонимно, да се знае кой е редактора), но не и да им се отделя както сега специално и насочено внимание на първа страница. Може да се ползва тази категория като един вид признание .... някой автор се е отличил с нещо и получава възможност да е редактор примерно за един месец и да си слага снимчици дето го кефят в тази категория, като в никакъв случай да не се избират снимки които участват в конкурси или собствени сниммки.
Относно броя снимки мисля,че една на ден е добре,а още по-добре е пет на седмица.Относно гласуването по-добре е да има две три класирания за да може повече Автори и егото им да бъдат забелязани (едно класиране от жури,едно от потребителите и т.н. ). Повече "награди" и забелязвания повече усмихнати потребители (за нашите нрави е химера - усмихнатите потребители ). И последно човек може да си избира отбор (сайт),но след като е избрал е хубаво да играе,а не да мрънка постоянно.Идеални неща няма.
Поздрави на всички обичащи да снимат
И по две снимки на ден, също не е зле. Има колеги, които повече ходят, повече снимат и искат да споделят. Нищо лошо в това, но да си изсипеш картата наведнъж и накачуриш 12-15 една след друга, щото видиш ли - имал си лична драма или нещо от сорта .....си е тъпичко.
А бе момчета и момичета по-горе, не мога да разбера какво толкова Ви засяга броя на снимките ! А ми то няма снимки ! Не виждате ли колко малко брой страници има сайта. А ми грабнете фотоапаратите и снимайте. Едно излизане на улицата за два часа Ви гарантира поне 20 разнообразни снимки. Седнете и ги поднесете авторски и художествено в сайта. Една снимка отнема от 3 до 5 минути обработка и качване, трябва само да имаш виждане. Ако ми намалят снимките от 12 на 5 броя , на другия по-хубави ли ще станат снимките. Една моя позната каза за един автор, че толокова скучно снима, че ако научи че той има телефонния и номер веднага ще отиде да смени и номера и оператора, само и само да не я безпокои. На този човек по-разнообразни ли ще станат снимките ? Ей.., разбъбрих се, забравих че ще трябва да ходя да снимам съседката, а то ще бъде една дълга, дълга фотосесия... ?!?!?! Поздрави !

Редактирано от автора , 26.11.2014 13:52:03

Ако снимките се качват анонимно, за да се избегне приятелското гласуване, много важен въпроса за защита на интелектуалната собственост. След като няма да може да се ползва воден знак как ще се избегне варианта целия сайт на GRABO да се напълни със снимки от автори които дори не знаят че рекламират ТУР агенции? Поставянето на воден знак с логото на сайта не е достатъчен вариант за защита ако не присъства името на автора и/или текс от рода на "По закона за авторските права тази снимка не може да се ползва извън сайта ......."
Мисля че този въпрос е сред най-сериозните, проблема с краденето на снимките не е решен никъде.
Въпреки, че доста автори имат свой "почерк" и е лесно да бъдат разпознати, анонимното гласуване би свършило добра работа.
Според мен е редно да може да има воден знак - иначе просто качването на снимката се обезсмисля - без ясна индикация кой я е заснел - всеки би могъл да използва всяка снимка на сайта без съгласието и знанието на фотографа. А, съгласете се, че това обезсмисля и идеята за базар, която беше изказана в самото начало.
И да качваме снимки анонимно, всеки, който има желание пак би могъл да гласува на приятелски принцип - все пак стила си се познава- или поне на повечето хора (аз включително )им се ще да е така. Така за мен си е по-добре да си качваме снимките с имената си, водните знаци и пр. Не е кой знае каква мярка срещу кражба, но пак е нещо.
Бистра това е риск който всеки поема качвайки снимките си в нета. Всички знаем, че в България закона за авторските права не е много добре уреден. Последно мисля че по господарите даваха случай на открадната снимка и небивалиците в последствие на съда. Така че както казах това е риск който всеки трябва да осъзнае преди да публикува каквото и да е. Същото е и с песните и с филмите и и т.н. ...... както и със софтуера който повечето колеги ползват. Колко от тях са си платили фотошоп или уиндоус? Дълга тема е това, да очакваш твоя труд да се цени, а в същото време да теглиш филми и софтуер от торент сайтовете. Един воден знак не би спрял кражбата на снимката ти, за това се изискват закони и последващото им прилагане.

Редактирано от автора , 26.11.2014 18:11:54

Не казвам, че водният знак би спрял кражбата, обаче те уверявам, че липсата му я улеснява няколко пъти.
Между другото - когато едно нещо попадне в мрежата - все ще се намери кой да го използва.
Преди мъничко си написах името в гугъл и на изображения лъснаха бая мои снимки- които някой е решил да си ползва. Какво е единственото доказателство, че съм ги снимала аз - водният знак, който никой не си е правил труда да трие...

В тая тема не е целта да разискваме закона за авторските права, а да видим как новият сайт да бъде по-функционален.
Водния знак не е доказателство че са снимани от теб. Всеки може да си напише каквото иска. Доказателство са оригиналите които притежаваш, а водния знак за мен е малка проява на егоцентризъм, като в случая няма нищо лошо, защото като не са ти платили снимката поне да се знае кой е автора. Воден знак може да има с логото на сайта за всяка качена снимка. Ето воден знак, ето и анонимност.

Да уточня, че става дума само за снимките които са пуснати за гласуване. Иначе за другите ти снимки в албума може спокойно авторите да си слагат подписите.

Редактирано от автора , 26.11.2014 18:59:35

Хубаво - оригиналите са доказателство. Ама няма да седна на всеки в нета да доказвам, че притежавам оригиналите. А и няма кактова физически да стане.
Ако има воден знак с логото на сайта - което не е лоша идея, впрочем, така не излиза ли, че всеки кадър качен там е собственост на сайта, а не на авторите си?
Все пак ако снимката бъде копирана именно то ще се вижда, а не евентуално човека, който я е снимал.
Освен това, ако се слага логото на сайта по снимките, това означава, че освен всичките полета за качване би трябвало да има и такова даващо възможност на потребителя да сложи логото някъде на кадъра. Защото ако е примерно както в Shutterstock - където е през средата на кадъра - много от снимката няма да се вижда.
Е няма как и вълка да е сит и агнето цяло :) Щом ще ползваме сайта било то за развлечение, било то за реклама и то безплатно, не виждам нищо лошо да има воден знак с логото на сайта. Аз специално не мога да се сетя за друг вариант хем да има воден знак, хем да е анонимно гласуването. Другия вариант е гласуването да не е анонимно и всеки да си пише каквото иска по снимките. Тук вече собствениците решават колко процента им е едната и другата аудитория и поемат риска за загубата на едната. :)
Галериите би трябвало да останат скрити извън пределите на сайта докато не свърши гласуването .Тогава вече се визуализират снимките с логота .Това е допълнителна защита ...Да , ако "крадеца " е регистриран в сайта може да щипне нещо , но то ще е с лого на сайта.Тук admin би трябвало да ни каже как и какво може да се направи на практика.Ще потърся инфо по въпроса ...!

За избор на редактора и аз смятам , че не трябва да е на главната страница , ако остане.
А как точно галериите ще останат скрити за потребители извън сайта?
И отново да повторя понеже не видях конкретен отговор-
Ако има воден знак с логото на сайта - което не е лоша идея, впрочем, така не излиза ли, че всеки кадър качен там е собственост на сайта, а не на авторите си?
Честно казано и аз не виждам как ще има водни знаци или каквото и да е - и ка гласуването ще бъде анонимно. По мое мнение това с анонимното гласуване е чудесно на теория, обаче на практика не знам дали има някъде да е постигнато така, както тук го обсъждаме - поправете ме, ако греша.

Редактирано от автора , 26.11.2014 23:36:26

Бистре, ами лесно!

Когато влезнеш в сайта и профила си ще има бутон ,който ще те отвежда до галерията с последните публикации(до това нерегистрираните потребители няма да имат достъп!).Там ще виждаш само снимките,които ще се състезават в галериите.Ще имаш право на гласуване .Сега ,тук възниква въпросът за колко снимки ще може да гласува всеки потребител???Дали ще може да гласува за всяка снимка поотделно или ще е по категории/галерии на принципа на двубой???Това е друга тема за разговор....

Това като функционалност вече беше предложено от КДЛАЗ и то фунционира в PiXOTO.com

Според мен, във функционалността на сайта би следвало да може да се заложи да бъде възможно да се изпише логото на сайта на снимката ти ,до момента в който ще завърши гласуването и тогава НЕ АВТОРЪТ/ТИ, а системата би трябвало да замени логото на сайта с името на авторът при визуализиране на галериите след състезанието
.
Виждам,че си недоверчива ,но при положение ,че има ясни условия на ползване на сайта ,не мисля, че ще имаш проблем с това!
Що се отнася до логото на снимката на авторите ,то ако варианта който предлагам е реализуем, би следвало да не се притесняваш, защото снимката ти ще се визуализира с твоето име при публикуване в галериите(за потребители и външни посетители на сайта) след приключилото гласуване. До тогава, тя пак ще има лого, това на сайта и ще е защитена, дори вътре в сайта .

Сигурен съм ,че в условията на сайта също ще бъде упоменато това,че тя е с авторски права на авторът и не може да се използва без неговото изрично съгласие.Това би трябвало да е достатъчно.Ако прочетеш точка от условията за ползване на сайта ,където се казва ,че снимките могат да бъдат използвани от ФОТОПЛЕЙС или друг, свободно или по начин изключващ твоето писмено съгласие,тогава можеш да се тревожиш.
Както и danivas79 каза, не може да имаш абсолютна гаранция за нищо в Интернет!В сегашният вариант на сайта ,снимката ти може да бъде изтеглена по-всяко време и повярвай ми логото ти не е пречка за повечето желаещи да ползват снимката ти !По-опитните даже може да направят микс от няколко твои снимки така ,че да ти е трудно да докажеш,че са твои !

Накрая искам да кажа ,че това са мои лични предположения продиктувани от разглеждане на някои фотографски сайтове и тук ще изчакам АДМИН да хвърли светлина върху това, дали е възможно подобно нещо и какви са неговите идеи и тези на екипа за тази част от новият сайт!!!Разбира се ,темата е отворена за други предложения и препоръки.......

Редактирано от автора , 27.11.2014 02:11:50

При забрана на воден знак, и липса на такъв от сайта, както и факта че гугъл открива снимките и ги визуализира без да се преминава през сайта, предвид ключови думи и описание на снимката, аз няма да съм единствения който ще спре да качва в този сайт. Просто ще предпочета друго място, пък дори и фейсбук да речем където мога да си маркирам снимките. Гарантирам Ви че водния знак е пречка, е може би не 100% но при мене след като си изтрих всички снимки и ги качих наново нещата се промениха. Преди имах една снимка която открих в 27 сайта с опцията на гугъл. Нито в един не съм давал съгласието си. 15 от тях бяха руски тур-оператори. С водния знак и да ги ползват поне имам някаква реклама за труда си.
Интересно предложение. само дето ми се вижда, че доста усложняваме нещата - първо софтуера да слага логото на сайта, после пък - да кажем след три дни - лого на автора - т.е трябва автора да може да си направи такова като за сайта, пък да има и един човек дето цял ден това да прави - честно казано не смятам, че системата може да се справи сама без човешки надзор, колкото и да е съвършена.

Проверих сайта впрочем - и да там при визуализиране има воден знак, но не върху самата снимка - а върху черното поле до нея -
следователно при търсене в гугъл снимката ще се показва без него - т.е ще още по-лесна за сваляне. И впрочем, пробвах да видя какво ще покаже гугъл - въпреки наличието на воден знак върху снимките в самия сайт, при визуализация на изображението през гугъл изображения не само че НЯМА воден знак от какъвто и да било вид, но и можеш да си сваляш на поразия, било то потребител или не. Единствените снимки, които се появяват с воден знак са онези качени в сток категорията на сайта- всичко друго е free for the taking.

Да не говорим, че още при регистрацията въпросният сайт се рекламираше с една от следните функции use hundreds of images for editorial purposes FOR FREE with our free tool. Но смятам хубавичко да го разгледам.

Съгласна съм, че ако на някой му се занимава би могъл така да направи колаж от кадри, че и авторът му да не го познае. Обаче 90% от човечеството или няма нужните умения или просто не му се занимава. В резултат на което, аз подкрепям мнението на jordan_rusev по въпроса. Както дадох и примера с PiXOTO.com - направили са система, която само УЛЕСНЯВА кражбата.

Ето така изглежда снимката през сайта:

https://www.pixoto.com/images-photography/animals/birds/eagle-eye-5862010407354368

Има воден знак. И в сайта, ако си регистриран потребител, ти дава да свалиш само html.
Ако обаче работиш с гугъл изображения - никаква регистрация не ти трябва - воала.
А ето така изглежда същата снимка, която свалих през гугъл:

Така че очевидно системата не работи добре.
И имайки в предвид, че сайта е известен и международен ме съмнява ние да открием топлата вода.

Така че - оставам си с мнението - воден знак ВГРАДЕН в самото изображение, така че да трябва да си поиграеш да го триеш. А не нещо, което гугъл лесно може да прескочи.

И по въпроса с гласуването - не виждам нищо лошо всеки да може да гласува за колкото иска снимки.

Редактирано от автора , 27.11.2014 14:35:41

Бистра всяка една снимка, текст или каквото и да е може да бъде свалено по един или друг начин. Въпросната снимка мога да я сваля веднага с инструментите от уеб разработчика на всеки един браузър, без да си губя времето да я търся през гугъл. Просто така е написан кода, но и да беше по друг начин винаги има начин при добро желание и нужните умения. Не е трудно да се направи скрипт за автоматичното слагане и махане на воден знак, в последствие обаче ти сама трябва да си сложиш водния знак, не че не може да стане автоматично, но тогава на сървъра на сайта трябва да бъде качен и твоя воден знак, който също мога да открадна. Разберете попадне ли веднъж информацията на сървър с публичен достъп.....винаги има начин. Мисля, че темата за водния знак много се проточи. Стана му ясно на админа за какво става дума, да се събират и да се съветват със собственика.

Редактирано от автора , 27.11.2014 16:30:05

Исках да докажа, че тази система не работи - смятам, че снимките качени по-горе го показват доста нагледно. Щом има още по-лесен начин - още по-зле - това само потвърждава тезата ми.

Не смятам че цялата тая дискусия има какъвто и да е смисъл - твоят пост, моят и няколко други показват колко безмислена е идеята да се качват снимки без воден знак или пък излишно да се усложнява и товари системата. Анонимно гласуване просто не може да има и да е напълно анонимно, че и да се защитят снимките на сайта от кражби. Единствения шанс да е анонимно е да гласуваме за бели полета - тогава ще е анонимно и нереално.

И да, вече чакаме какво ще каже админа.

Редактирано от автора , 27.11.2014 16:56:56

В 500px имат ли водни знаци, не го ползвам и не знам, тези които се визуализират на първа страница гледам че нямат. Там как е системата? Има ли някой запознат?

Разгледах го, намерих няколко снимки с водни знаци на авторите, отговорих си сама :) Както казах каквато и да е системата, винаги има начин. Със или без воден знак всяка снимка може да се открадне, ама дето Джордан Русев казва поне да се знае автора като не са го питали. Аз имам друга позиция за авторските права в Бг, но щом повечето се обединяват зад идеята са маркиране на снимката така да бъде, няма да има анонимно гласуване.

Редактирано от автора , 27.11.2014 17:04:38

Случайно аз :)
Никой не те спира да качваш снимки с воден знак там.Само ако качваш снимката за продажба - тогава изрично си пише, че трябва да е без. Същото важи и за гласовете - гласуваш за колкото ти се иска. Лимит снимки на седмица - 20. Максимални килобайти за файл - май няма.
Ако някой желае да свали снимка от сайта и да я ползва някъде - е задължен да посочи автора и заглавието й както е в сайта. Поне съм си виждала снимки да се мотат така из нета.
Това знам аз. Имам регистрация там от около година:)
Не се плашете от кражби, никой не е създал кой знае какви шедьоври.Това е последното което трябва да ни притеснява.
Моля попълнете полето.
Моля попълнете полето.
Регистрация Забравена парола